Het is de droom van velen: een ontmoeting met buitenaardse wezens. Want ja, het kan toch haast niet zo zijn dat het menselijk ras de enige vorm van intelligent leven in het universum is? Nou, als het aan onderzoekers van Oxford University’s Future of Humanity Institute ligt, blijft die droom ook echt een droom. In een rapport dat door de onderzoekers begin juli is gepubliceerd, blijkt dat er significant bewijs is dat er geen sprake is van intelligent leven op andere planeten.
Door de jaren heen hebben verschillende wetenschappers gefilosofeerd over het bestaan van buitenaards leven. En jij misschien ook wel! De meest bekende probleemstelling komt van de Italiaans-Amerikaanse natuurkundige Enrico Fermi. Tijdens een lunch in de jaren vijftig praatte hij met een groep wetenschappers over een striptekening in het tijdschrift ‘The New Yorker’, waarop te zien is hoe buitenaardse wezens uit een ruimteschip stappen en de New Yorkse straten bewandelen. Tijdens het gesprek dacht Fermi hardop na en zei ineens ‘waar is iedereen dan?’ Met ‘iedereen’ bedoelt Fermi in dit geval natuurlijk buitenaardse wezens. En dat is best wel logisch, als je erover nadenkt: als er in dit grote universum sprake zou moeten zijn van buitenaards leven, waarom kunnen wij ze dan niet zien? Wellicht dat E.T. en andere buitenaardse ruimtegenoten bang zijn. Hoe dan ook, deze vraagstelling wordt ook wel de Fermiparadox genoemd.
Door de jaren heen hebben verschillende onderzoekers antwoord proberen te geven op deze mythische vraag. Vaak met weinig succes. Tot begin deze maand dan. Want de onderzoekers van Oxford University hebben dankzij hun kennis van biologie, natuurkunde en kosmologie een goede kansberekening kunnen maken. Door middel van de zogeheten ‘Vergelijking van Drake’. De formule schat het aantal intelligente beschavingen in ons melkwegstelsel op basis van radiocommunicatie. Uit die berekening is naar voren gekomen dat de kans dat de mensheid de enige intelligente levensvorm in ons melkwegstelsel ergens tussen de 53%–99.6% procent is. En in het grotere universum tussen de 39%-85% is. Daarmee is de kous volgens de onderzoekers zo goed als af.
Voor de een zal dit een teleurstelling zijn, want de echte E.T. zal nog even wachten met zijn fietstour naar onze planeet. Als hij überhaupt bestaat, natuurlijk. Maar aan de andere kant maakt het ons des te specialer, toch? Er moet natuurlijk wel aan toegevoegd worden dat het onderzoek uitgaat van de voor wetenschappers ‘bekende’ manieren om buitenaards leven op te sporen. Het kan dus heel goed zo zijn dat we in de toekomst wél technologisch in staat kunnen zijn om buitenaards leven te vinden. En dan maar hopen dat ze net zo lief zijn als E.T.