Moreno raakte dakloos, in zijn eentje lukt het hem niet om een betaalbare woning te vinden. Daarom slaapt hij in het hotel waar hij werkt. Hoe is dat voor hem?
Moreno (34) is dakloos geraakt nadat zijn tijdelijke huurcontract afloopt. Als alleenstaande met één inkomen lukt het hem niet om een nieuwe woning te vinden. Uit nood slaapt hij in het hotel waar hij werkt. Hij leeft uit zijn tas, de rest van zijn spullen heeft hij opgeslagen in een box: 'De eerste keer had ik veel te weinig kleren meegenomen, ik had nooit gedacht dat het zo lang zou duren; dat hele dakloos-gebeuren. Wat ik het meeste mis is mijn eigen bed. Iedereen wil graag in zijn eigen bed slapen natuurlijk.' De laatste keer dat Moreno in zijn eigen bed sliep, was drie maanden geleden. 'Ik had niet gedacht dat dit zo lang zou duren.'
Moreno woonde twee jaar in zijn woning, hij had een contract voor bepaalde tijd dat – als er geen problemen waren met betalingen of overlast – omgezet zou worden naar een huurcontract voor onbepaalde tijd. Maar dat gebeurde niet. Wat Moreno niet wist, was dat de gemeente bezig was de panden in die omgeving op te kopen. 'Toen werd aan mij verteld: je contract wordt niet verlengd. Dat was het begin van het einde. Ik wist niet waar ik terechtkon. De eerste twee weken sliep ik bij een vriend van mij, op de bank. Na die twee weken wilde ik graag weer mijn eigen plekje. Ik voelde me bezwaard; het is ook een inbreuk op zijn privacy.'
Uiteindelijk vond Moreno een plek in het hotel waar hij werkt. 'Ik heb mijn situatie uitgelegd, en mijn leidinggevende had er begrip voor. Toen zei hij: "Kom maar naar hier."' Hier betaalt Moreno per maand vierhonderdvijftig euro voor.
In het hotel kan hij niet permanent blijven. Daarom moet hij op zoek naar iets anders. 'Ik sta op vier verschillende sites ingeschreven, dat kost per website dertig euro. Dat is al honderdtwintig euro in de maand.' Hij reageert op veel woningen, maar krijgt steeds het bericht dat een bezichtiging niet mogelijk is of al vol zit. 'Dat doet ook wat met mij.' Daarom besluit hij een brief te schrijven aan de burgemeester en de gemeente Rotterdam.
En met succes: hij vindt een anti-kraakwoning. ‘Twee hele lieve medewerkers hebben gereageerd op mijn brief en nu heb ik een tijdelijke woning toegewezen gekregen.’ Wel blijft zijn situatie onzeker – en dat geldt niet alleen voor Moreno. Alleen al in zijn woonplaats Rotterdam zijn er 108.000 mensen op zoek naar een huis.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!