Met name jongeren worden de dupe van tijdelijk huurcontracten. Aan die onzekerheid moet een einde komen, vindt onder andere de Woonbond.
Op zijn verjaardag valt er bij Bo Salomons een brief op de deurmat. Geen verjaardagskaart, maar een bericht van de verhuurder van zijn huurhuis: binnen drie maanden moet hij het huis verlaten. Zijn tijdelijke huurcontract wordt niet verlengd.
Salomons is niet de enige die hier tegenaan loopt. Het komt steeds vaker voor dat huurders een tijdelijk contract moeten tekenen en op die manier makkelijk uit hun huis of studentenkamer kunnen worden gezet. Vooral jongeren worden hier de dupe van.
Onzekerheid
Dit zorgt voor veel onzekerheid bij huurders. ‘Je wordt er gewoon fysiek ziek van. Het hangt constant boven je. Je weet niet of je over een paar maanden dakloos bent’, vertelt Salomons bij De Nieuws BV.
Initiatiefwet
Dankzij een initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie (in samenwerking met de Woonbond) is het voortaan verboden korte huurcontracten van één of twee jaar aan te bieden voor kamers. ‘Daarmee wordt een belangrijke stap gezet richting woonzekerheid.’
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!