Het bezit en de verkoop van lachgas worden met ingang van 1 januari 2023 verboden. Door het gebruik van lachgas, wat leidt tot een verminderd reactievermogen, vielen de voorbije jaren alleen al in het verkeer tientallen doden, bleek vorig jaar uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS.
Slagroomspuit
Lachgas bestaat al sinds de negentiende eeuw als medicijn. Sinds ongeveer tien jaar wordt het ook door veel mensen, vooral jongeren, gebruikt voor het hallucinerende effect ervan. Je neemt lachgas in via een ballon, die je door middel van een cilinder (het bekende zilveren flesje) of een slagroomspuit volledig vult met het gas.
Zuurstoftekort
Het gevolg van lachgasgebruik is dat de prikkelvorming naar je hersenen wordt verminderd en je langzaam in een suffe modus terechtkomt; je wordt licht in je hoofd. ‘Je kunt er rare dingen van gaan zien of horen’, vertelde anesthesioloog Pascal Mioch in 2016 in een uitzending van Kassa waarin aandacht werd besteed aan lachgas. Ook in Drugslab werd de proef op de som genomen: Dzifa testte wat lachgas met je doet.
Hoewel het effect van lachgas slechts een paar minuten voelbaar is, kunnen de gevolgen blijvend zijn. Je hersenfunctie wordt onderdrukt, waardoor je bijvoorbeeld je bewustzijn kunt verliezen. Zeker in combinatie met alcohol is lachgas gevaarlijk. Daarmee vergroot je het risico op het oplopen van een zuurstoftekort, met alle mogelijke gevolgen voor je hersenen of andere organen.
Eerder ingrijpen
De roep op een verbod van lachgas leeft al meerdere jaren. In sommige gemeenten gold ook al een verbod. Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan. Ook mag het nog steeds in voedingsmiddelen gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld in een slagroomspuit.
Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Veiligheid en Justitie is blij dat het verbod vanaf 2023 eindelijk een feit is. ‘Door deze wijziging is lachgas bij je hebben – het bezit – op zichzelf al strafbaar, waardoor de politie eerder kan optreden. Nu kan dat pas als iemand lachgas gebruikt en zorgt voor overlast of gevaarlijke situaties in het verkeer. Op deze manier kunnen we hopelijk ongeluk voorkomen.’
Neuropsycholoog Erik Scherder over lachgasgebruik en de gevolgen ervan
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!