Keti Koti is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag om te vieren dat slavernij werd afgeschaft. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'Ketenen Gebroken'. Ook in Nederland wordt op 1 juli Keti Koti gevierd, sinds 2009 onder meer in het Oosterpark in Amsterdam met het Keti Koti festival. Daar zie je veel verschillende culturen en de daarbij behorende klederdracht. In drie portretten leggen jonge festivalgangers uit wat de kleding voor hen betekent:
Zayona & Ivangelo "Wij vieren vandaag vooral kleur. De ‘dashikis’ die wij dragen komen uit Suriname. Het is geen traditionele klederdracht, maar Afrikaans geïnspireerd." Een dashiki is een West-Afrikaanse loszittend kleurrijk overhemd. Traditioneel gedragen door mannen.
Jaysen "Uit respect voor mijn voorvaderen draag ik een ‘Pangi’ om mijn borst. Mijn voorouders hebben 155 jaar geleden voor vrijheid gestreden. Daarom kan ik in alle vrijheid hier in het Oosterpark staan."
Een pangi is een doek die om de middel of borst wordt gedragen. Deze klederdracht dragen Marrons in het binnenland van Suriname nog altijd, al sinds de slaventijd en daarvoor.
Gazal "Mijn klederdracht gaat over meer dan de vrijheid vieren vandaag. Ik draag mijn ‘Ingi pangi’ omdat ik het leven van mijn oom vier, die helaas een paar jaar geleden is overleden."
Winti is een traditionele Afro-Surinaamse religie. Onder de Winti vallen zeven bovennatuurlijke wezens. De wezens zijn geschapen
door 'A Nana'; de God der Goden en dé schepper van het universum . De pangi heeft de kleur die één van deze winti representeert.