Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Blowen: in welk land kan je het best wiet kopen?

  •  
06-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1715 keer bekeken
  •  
pexels-elsa-olofsson-6321773

Nederland staat bekend om haar vele coffeeshops, maar loopt sinds de jaren 80 vast met wietbeleid. Wat zijn inmiddels de meest progressieve landen op dit gebied?

‘Uruguay heeft cannabis gelegaliseerd’, begint drugshistoricus Arjan Nuijten in Alledaagse Vragen. ‘Daar kan je het niet alleen vrijuit gebruiken, maar ook de handel in de drug is er legaal.’ Volgens Nuijten is dat land samen met Canada dé plek om een jointje te nuttigen. ‘Daarnaast zijn er in de Verenigde Staten een aantal staten waar het ook legaal is om het te (ver)kopen.’

Handel 
‘Er gaan inmiddels miljarden om in de wiethandel in die landen’, vervolgt Nuijten. ‘Dat is een van de nadelen.’ Waar in Nederland kleine thuistelers handeltjes sluiten, richten zich in landen als Canada grote bedrijven op in deze branche. ‘Als land moet je, voordat je zoiets legaliseert, nagaan wat het betekent voor de economie. Ook moet je nadenken over in hoeverre je bedrijven zich hiermee laat bemoeien en wat het gevolg is voor reclamevoering.’

Waarom niet in Europa?
In Europa is cannabis op veel plekken illegaal, maar waarom? ‘Allereerst is er een internationaal verdrag’, begint Nuijten. ‘Dat is een lange lijst waarin staat welke drugs verboden moeten worden; soms ook het medicinale gebruik ervan.’ Daarnaast geldt in Europa de regel dat elk land verplicht enig drugsbeleid moet voeren. ‘Daar wordt terugverwezen naar die lijst met drugs en daar valt cannabis onder.’ Elke lidstaat mag daar echter zelf invulling aan geven.

Hoe zit dat met de criminaliteit? 
Drugs worden vaak in verband gebracht met criminaliteit. ‘In Canada zijn de criminaliteitscijfers onder de jeugd enorm gedaald sinds de legalisering’, stelt Nuijten. ‘Omdat gebruik en verkoop van de drug geen strafbaar feit meer is, komt de jeugd veel minder in aanraking met de politie.’ Hierdoor zorgt het land ervoor dat er een gehele generatie niet meer gecriminaliseerd wordt.

4/20
Het doorbroken taboe rondom wietgebruik is niet alleen te merken binnen de wetgeving. Tegenwoordig wordt de drug elke 20e van april ronduit gevierd; de internationale dag voor het roken van een jointje! Het is een alom bekend concept, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

‘Het is ooit begonnen door een groep studenten in Californië’, legt presentator Aron de Jong uit. ‘Zij spraken af om iedere dag om 04:20 PM een jointje te roken. Dan waren namelijk alle schoolactiviteiten klaar.’ Maar daar houdt het niet op. ‘Eén van de broers van de studenten was een roadie van de band The Grateful Dead, die de term bekend hebben gemaakt.’ Toen Steve Bloom, editor van cannabismagazine High Times, flyers met de oproep aan fans om mee te doen zag, is 4/20 synoniem geworden voor het wietroken.’

Meer over dit onderwerp?

Meer over:

drugs, wiet, 420
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor