Wachtlijsten en afwijzingenHet is tweeledig: behandeling van een verzoek duurt lang en verzoeken worden vaker afgewezen. In december 2019 stonden er meer dan honderd psychiatrische patiënten op de wachtlijst. De wachttijd bedraagt nu ruim twee jaar. Dat komt door het tekort aan psychiaters bij het Expertisecentrum Euthanasie. De meeste ‘gewone’ psychiaters willen namelijk niet meewerken aan de toetsing van het verzoek, vaak uit twijfel over zorgvuldigheidseisen. Daarom komen bijna alle verzoeken bij de kliniek terecht. De kliniek roept om die reden psychiaters op om zich te scholen op dit gebied, om zo de taken beter te kunnen verdelen.
Psychiatrische patiënten krijgen vaker ‘nee’ op hun verzoek, zo blijkt uit de
cijfers van het Expertisecentrum Euthanasie. De verzoeken van psychiatrie-patiënten werden het vaakst afgewezen (439 van de in totaal 717 euthanasieverzoeken in 2019). Het grootste deel (264 verzoeken) is afgekeurd omdat het niet voldeed aan de zorgvuldigheidseisen.
Verschil van meningEen euthanasieaanvraag kan pas worden gehonoreerd als de eigen psychiater, een onafhankelijke psychiater, en minstens één in euthanasie gespecialiseerde SCEN-arts het eens zijn over de volgende zaken: of het verzoek vrijwillig is, of de patiënt ondragelijk lijdt, en dat er geen andere oplossingen meer zijn. Over de laatste twee punten verschillen psychiater en patiënt vaak van mening, en ook tussen psychiaters onderling bestaat verschil. In 50 procent van de gevallen wordt er, zoals de kliniek schrijft: ‘Voor het leven gekozen.’ Althans, de psychiaters zien dan nog behandelmogelijkheden. ‘… terwijl patiënten de motivatie voor nog een behandeling niet meer kunnen opbrengen’, schrijft de kliniek in
Dossierstudie psychiatrie: taken delen met GGZ, februari 2020. In het geval van de 27-jarige vrouw uit
Trouw moest zij, alvorens kon worden vastgesteld dat haar situatie uitzichtloos was, medicatie die in haar jeugd niet had gewerkt opnieuw proberen. ‘Ik wilde niet nog meer experimenten op mij die tot teleurstellingen zouden leiden. Ik was wanhopig’, vertelt ze aan
Trouw. Alain Cocq is opgenomen in het ziekenhuis. Vier dagen nadat hij begon met zijn hongerstaking werd de pijn, doordat hij geen medicijnen meer nam, te veel. ‘Ik heb rust nodig om met rust te kunnen vertrekken’, laat de Fransman weten. Op sociale media worden steunbetuigingen en een petitie voor het legaliseren van actieve hulp bij overlijden (ondertussen al ruim 500.000 keer ondertekend) gedeeld onder de hashtag #findevie.
Praten over zelfmoordgedachten kan via 0900-0113 en de chat op 113.nl