Achter de schermen bij Jan-Willem start op, de BNNVARA-ochtendshow die twee jaar bestaat. Shaffy zong ooit dat het stil was in Amsterdam en soms is het nog steeds zo. Nu bijvoorbeeld, op een doordeweekse nacht die bijna ochtend wordt, een paar minuten voor vier. Alle huizen aan de gracht zijn donker maar achter één raam brandt er licht. Niet nog, maar al. Julius van ’t Hek (29) komt de voordeur uit gestapt met zijn haren nog nat van de douche en een wakker gezicht. Goedemorgen, klinkt het, en hij lijkt het te menen.
Dit tijdstip is dagelijkse kost voor hem sinds hij als redacteur werkt bij
Jan-Willem start op – de ochtendshow van NPO Radio 2, iedere werkdag tussen zes en negen. Dat betekent voor Van ’t Hek een offer. ‘Als ik nu in het weekend m’n kop eraf drink op een feestje loop ik de rest van de week achter de feiten aan. Dus dat doe ik niet of nauwelijks meer.’
Hij vertelt het terwijl hij invoegt op de ring, droge crackers uit de hand want heel veel meer wil een lijf nog niet nu. De bestemming: Hilversum, het NPO-gebouw, waar vanuit NPO Radio 1 tot en met 5 sinds oktober vorig jaar allemaal uitzenden. Om half vijf klapt Van ’t Hek daar z’n laptop open, samen met de andere redacteur van dienst: Annemieke Bosschaart (23).
Maar eerst nog even uitleggen waarom, dat offer. Van ’t Hek deed eerst heel andere dingen. Bij een reclamebureau, iets voor de tv. Maar toen ging het roer om. Een radio-opleiding van een halfjaar en nu is dit het. Waarom? Het korte antwoord is: omdat het magisch is, radiomaken. Het spel van verbeelding creëren bij de luisteraar, de snelheid, het gevoel dat het nú gebeurt.
Voor het nu is, is het half vijf en stapt hij binnen bij de NPO. De portier groet – zijn dienst zit er bijna op – en een paar deuren, gangen en een lift verder is er de studio, tussen de redactieruimte en een flink blok lege bureaus. Daar zit de muziekredactie normaalgesproken: wezenlijk werk voor elk radiostation maar al helemaal voor NPO 2, waar de muziek centraal staat, zoals gevat in de slogan die de zender tien jaar geleden had: Muziek zegt alles. Sinds november 2018 is dit hem: Er is maar één NPO Radio 2.
En het gaat goed met de zender, steeds beter ook. Met een bereik van bijna drie miljoen luisteraars per week en een brede doelgroep. Groot deel van dat succes komt op het conto van
Jan-Willem start op. Sinds de eerste uitzending – juli 2018 – is het uitgegroeid tot het best beluisterde programma in de vroege ochtend.
Jan-Willem, dat is Jan-Willem Roodbeen, presentator van de show en radioman tot in het diepste van z’n vezels. Hij wordt bijgestaan door Jeroen Kijk in de Vegte, ook al radiodier, en televisiedier trouwens, dat hoeft elkaar niet te bijten. De combinatie werkt. Roodbeen leidt, Kijk in de Vegte geeft lucht, tegengas, humor of de fileberichten: een rolverdeling die zo natuurlijk voelt dat elke vraag erover overbodig lijkt.
Ze zijn er allebei nog niet als ook de derde coryfee aanschuift bij het ochtendoverleg: Alfred van de Wege (41), regisseur en óók al radiodier op wie de ochtend geen vat lijkt te hebben. Het werk gaat snel nu, en het is veel. Quotes knippen, draaiboek bijwerken en het rondje nieuws: NOS, RTL, nu.nl, Twitter – dat werk. Voor de kranten is het nog te vroeg, dat stapeltje wordt iets later met een plof op de tafel gegooid.
‘Pfff, een halfuur verder al,’ zucht Bosschaart. ‘De tijd vliegt altijd op dit moment van de dag. Zoveel te lezen, zoveel te doen.’ Ze zegt het opgetogen. Dit ritme, ze kent het: om 20:30 gisteravond gingen de gordijnen dicht en haar ogen ook. ‘Hadden we die quote van Aboutaleb al?’
Ook dit is de magie van radio, en dan in het bijzonder van radio op de vroege ochtend. Het gevoel dat de wereld nog slaapt maar dat het hier al bedacht wordt voor ál die luisteraars. Wel lastig is het om mensen zo vroeg te bereiken. Dat betekent vrijwel altijd wakker bellen. Maar het is dan wel de radio die belt – en dus het bestbeluisterde programma op dit tijdslot. Dat prikt prettig door het ochtendchagrijn heen.