Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe vraag je asiel aan in Nederland?

16-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
523 keer bekeken
  •  
Aanmeldgehoor IND

Aanmeldgehoor IND

© De Wereld in Ter Apel

In 2022 deden 35.535 mensen een eerste asielaanvraag in Nederland. Hoe verloopt zo'n asielaanvraag?

1. Registratie

11JAN_ASIEL2_VEERLE_BNNVARA_SD23_SLIDER_TEMPLATE_4x5_1x1_TEMPLATE kopie

Asielzoekers die in Nederland aankomen moeten zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Na hun aanmelding krijgen ze onderdak in een van de opvanglocaties. Er wordt een vingerscan gemaakt en de voor- en achternaam wordt genoteerd. Spullen en tassen worden gecontroleerd. Vervolgens ontvangen mensen een zogenaamde 'loopbrief'. 'Dat is een soort ID-bewijs voor hier', legt een van de medewerkers uit. En een polsbandje: 'Zodat we weten dat je registratie voltooid is', legt een andere medewerker uit. 'Als je naar de politie gaat (...) weten ze dat je hier bent geweest. Zij helpen je verder.'

2. Verhoor vreemdelingenpolitie

11JAN_ASIEL3_VEERLE_BNNVARA_SD23_SLIDER_TEMPLATE_4x5_1x1_TEMPLATE kopie

Na registratie worden asielzoekers opgeroepen om voor de vreemdelingenpolitie (de AVIM) te verschijnen. Hier wordt onderzocht of mensen een crimineel verleden hebben of van oorlogsmisdaden worden verdacht. Hier ontstaat een groot deel van de wachttijd. Begin 2023 zijn de meeste asielzoekers binnen enkele dagen aan de beurt voor een verhoor bij de AVIM. Later dat jaar is de wachttijd verder opgelopen.
Hieronder zie je een voorbeeld van het verhoor. 

3. Aanmeldgehoor IND

11JAN_ASIEL4_VEERLE_BNNVARA_SD23_SLIDER_TEMPLATE_4x5_1x1_TEMPLATE kopie

In het aanmeldgehoor wordt vastgesteld waar iemand vandaan komt. Tijdens dit gehoor staat de medewerker die dit gehoor uitvoert in verbinding met collega's van het Regionaal Informatiecentrum: 'Wij voeren een herkomstonderzoek uit om daarmee de medewerker die live in het gehoor zit te ondersteunen', legt een van hen uit. 'En we adviseren de gehoormedewerker extra checkvragen te stellen om te kunnen nagaan of de betrokkene genoeg weet over zijn omgeving.'
Hieronder zie je een voorbeeld van het gehoor. 

4. Nader gehoor

11JAN_ASIEL7_VEERLE_BNNVARA_SD23_SLIDER_TEMPLATE_4x5_1x1_TEMPLATE kopie

In het nadergehoor kunnen mensen verder toelichten waarom zij uit het land van herkomst zijn gevlucht en waarom zij daar niet kunnen terugkeren. 

Kijk 'De Wereld in Ter Apel' op NPO Start

Meer over de serie?

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.