Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe verloopt Operatie Spatplastic?

  •  
07-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
brenna-huff-OzKgJ5BP5vU-unsplash
De Plastic Soup Surfer, de Zwerfinator en de strijd tegen het spatplastic. Het klinkt als het begin van een Suske en Wiske-strip, maar afgelopen weekend gebeurde dit in de echte wereld. 

Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, en Dirk Groot, alias Zwerfinator, gaan al jaren de strijd aan met plastic. Met groot succes! Zo zorgde Tinga er bijvoorbeeld voor dat er vanaf 2021 statiegeld op kleine petflesjes wordt geheven. Ook zijn plastic wegwerpproducten (denk aan: rietjes, bestek en borden van plastic) vanaf volgend jaar verboden.

Liefde en data
De mannen hebben al eerder samen opgetrokken. In Operatie #Knetterbal ging het duo de strijd aan met plastic resten die tijdens oud en nieuw uit knalvuurwerk komen. De strategie van Tinga en Groot: kill ‘em with kindness. Of zoals ze het zelf zeggen: met liefde en data. Operatie #Knetterbal kende niet voor niets een deadline op Valentijnsdag.

Schadelijk 
Nu hebben ze een nieuw gezamenlijk doel: Operatie Spatplastic. Een ban op de waterballon. Maar niet alleen de waterballon moet eraan geloven, ook plastic confetti. Want wees nou eerlijk: wie heeft er na het spectaculaire moment van het afschieten van een confettikanon zin om direct daarna alles op te ruimen. Tegen de tijd dat je een paar minuten later de rotzooi wil gaan opruimen, is de helft al weggewaaid. In het geval van plastic confetti een schadelijk feestmoment, dus.
Convenant
Dat moet toch anders kunnen? Daarom gaan Tinga en Groot met een grote oranje koker naar de CEO van Kruidvat en Trekpleister. In de oranje koker zit een convenant, met daarop de belofte te zullen stoppen met de verkoop van waterballonnen en ander wegwerpplastic zoals confetti. ‘Het is gewoon spul dat letterlijk gemaakt is om op straat te belanden. Het is heel lastig op te ruimen en het is gewoon plastic’, aldus Groot in Vroege Vogels.

Alternatief
Maar een goed waterballon-gevecht is toch wel erg leuk op een warme dag. Daarom komen de mannen met een alternatief: sponsballetjes. ‘Daar spelen mijn kinderen de hele zomer al mee’, volgens Groot. En eigenlijk werkt dat veel makkelijker: in het water dopen, gooien en weer oprapen. Dat kan eindeloos herhaald blijven worden. Geen gedoe meer met kleine ballonnetjes en nog kleinere knoopjes om ze te sluiten. ‘Nog veel beter dan recyclen is hergebruik.’ Een topproduct dus. Ook confetti kan natuurlijk anders, bijvoorbeeld van papier.

Ondertekenen
‘Je hebt het pas door als je het ziet’, geeft CEO van Kruidvat en Trekpleister Ed van Weert toe. Zelf heeft hij ook kinderen, dus privé is hij ook goed bekend met het spatplastic. Toen hij er door Tinga en Groot op werd gewezen viel het kwartje. Nu is hij de eerste die het convenant ondertekent. Op de stoep van een van zijn winkels, op een stapel winkelmandjes, is het zover: de eerste handtekening staat eronder.
Vomar, Big Bazar, Blokker, Intertoys, Albert Heijn, Action, en Hoogvliet hebben het convenant ondertussen ook ondertekend. Dat betekent dat er in duizenden winkels geen spatplastic meer wordt verkocht. HEMA en Picnic hebben ook voornemens om spatplastic te bannen.

‘We roepen alle eindbazen op dit convenant te tekenen! Dan hoeven wij niet naar Frans (Timmermans), de eindbaas der eindbazen. Want voorkomen is beter dan verbieden’, zo luidt hun boodschap.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.