Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe vaak komt grensoverschrijdend gedrag in het ziekenhuis voor?

  •  
13-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3315 keer bekeken
  •  
pexels-vidal-balielo-jr-1250655

17% van de geneeskundestudenten heeft in het ziekenhuis te maken met grensoverschrijdend gedrag, zoals uitschelden of seksuele intimidatie.

‘Er zijn voorbeelden van verhalen dat de coassistent – de stagelopende geneeskundestudent – in bijzijn van de patiënt door zijn begeleider werd uitgescholden’, vertelt Christa Boer van Amsterdam UMC in De Nieuws BV. ‘Dat is niet alleen kwetsend en vernederend, maar in de ogen van de patiënt is de student geen professional meer.’ Hierdoor gaat de jonge arts minder zelfverzekerd naar de volgende patiënt.

Hoe zit dat?
Het onderwerp wordt niet vaak besproken onder de groep toekomstige artsen. Pim den Boon van vereniging De Geneeskundestudent denkt dat de nare ervaring ervoor zorgt dat men er niet graag over praat. ‘Ook hangt er iets van af; je wordt namelijk beoordeeld voor het coschap. Dat wil je niet in gevaar brengen.’ De stageperiode duurt 4 à 5 weken. ‘Een student weet dat het tijdelijk is en is daarom minder geneigd er een punt van te maken.’

Boer zet zich al jaren in tegen dit gedrag in de medische wereld. ‘Veel studenten denken dat het aan hunzelf ligt of dat het bespreken hiervan niet uit zal maken.’ Even doorbijten is voor haar geen optie, want de onzekerheid die je door deze ervaringen oploopt wordt meegenomen naar het volgende coschap.

App
‘Men denkt meestal gelijk aan seksueel grensoverschrijdend gedrag’, zegt Den Boon. ‘Maar verbale en fysieke agressie, pesten, bedreiging en discriminatie is ook een vorm van ongewenst gedrag.’

Uit cijfers blijkt dat 17% van de geneeskundestudenten afgelopen jaar te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag, voornamelijk door specialisten. Boer heeft een app ontwikkeld voor alle zorgmedewerkers waar zij meldingen kunnen maken in het geval van ongewenst gedrag. ‘Niet alleen studenten, maar ook alle werknemers voelen zich krachtiger om hun grenzen aan te geven.’ Volgens Boer ziet men via de app dat het een wezenlijk probleem is en dat er daarom echt iets van gezegd mag worden.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor