Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
Hoe duur zijn Ajax-Tottenham-kaartjes inmiddels?
01-05-2019
•
leestijd 2 minuten
•
76 keer bekeken
•
Foto: Getty Images.
Is het doorverkopen van een kaartje voor een voetbalwedstrijd gewoon een kwestie van vraag en aanbod, of moet Den Haag ingrijpen bij zulke prijzen?
8500 euro, dat was het hoogste bedrag dat
De Nieuws BV
gisteren tegenkwam voor een
field seat
Ajax-Tottenham Hotspur (op doorverkoopsite StubHub). De doorverkoophandel kan dus uiterst lucratief zijn. Het is SP-Kamerlid Peter Kwint al een tijdje een doorn in het oog.
Enige land
‘Deze kaarten worden alleen opgekocht om er heel veel geld mee te verdienen’, zegt Kwint tegen Willemijn Veenhoven in
De Nieuws BV
. ‘Voor fans die niet zoveel geld kunnen betalen, wordt het gewoon onmogelijk om een voetbalwedstrijd te bezoeken.’ Er is geen enkele wet die doorverkoop moeilijk maakt of tegenhoudt. ‘We zijn één van de weinige landen in Europa waar de overheid het vertikt er iets aan te doen.’ In sommige landen worden kaarten op naam verkocht, of geldt er een maximaal doorverkooppercentage. In Duitsland wordt een proef gedaan, waarbij kopers alleen een kaartje terug mogen verkopen aan de verkopende organisatie.
Anderhalf jaar geleden diende Kwint al een voorstel in. ‘Ik wil dat het verdienmodel van die doorverkoopsites wordt aangepakt. Alle 150 Kamerleden waren daar enthousiast over, het werd met algemene stemmen aangenomen, maar minister Engelshoven doet helemaal niks.’
Voorlichting
‘De minister kwam met een voorlichtingscampagne,’ aldus Kwint, ‘zodat mensen niet per ongeluk een te duur kaartje kopen. Maar mensen denken echt niet dat 8500 euro voor een kaartje de originele verkoopprijs is.’