Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe belandt jouw Giro555-donatie in Turkije en Syrië?

18-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
655 keer bekeken
  •  
Giro555_AardbevingTS_Social_met-logo-1200x628-1

88.921.468 euro werd er afgelopen week opgehaald door Giro555 om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen. Hoe komt dat geld jouw donatie nu bij deze mensen terecht?

Stel: je hebt afgelopen week €10 gedoneerd aan Giro555, wat gebeurt er dan vervolgens met dat geld? Waar gaat het heen? Dorien Boxhoorn, van Giro555, legt uit welke reis jouw geld maakt.

Giro 555 bestaat uit 11 hulporganisaties. ‘Al het geld dat wordt opgebracht door een nationale actie wordt verdeeld onder die organisaties, zo ook die € 10. Deze organisaties hebben allemaal zogenaamde landenkantoren in het getroffen gebied, of partnerorganisaties waar ze mee samenwerken. Partnerorganisaties die dus ook al aanwezig waren in het gebied voor eigenlijk de ramp trof en die ook op dit moment al actief zijn.’ Jouw gedoneerde tien euro kan dus vandaag al worden ingezet om noodhulp te bieden.

Hoe wordt het geld verdeeld over de verschillende organisaties?
Dat wordt ieder jaar vooraf vastgesteld, legt Boxhoorn uit in Alledaagse Vragen. ‘Via een verdeelsleutel wordt bepaald hoeveel procent van een actie bij welke organisatie terechtkomt.’ Dat wordt dus al bepaald voordat er een ramp is gebeurd, ieder jaar op hetzelfde moment. De verdeling wordt gemaakt op basis van resultaten in het voorgaande jaar. ‘Deze verdeelsleutel heeft te maken met opbrengsten van de organisaties uit eigen donaties, maar ook met het geld wat ze per jaar zelf besteden aan noodhulp.’

Op dit moment gaat het meeste geld van Giro555 naar het Rode Kruis (22,8%), Oxfam Novib (14%) en Unicef (12%).

Komt al het opgehaalde geld in het rampgebied aan?
Er leven vaak zorgen over of het opgehaalde geld niet ergens blijft hangen. Giro555 maakt kosten – zoals voor de campagne, die voor een deel worden gefinancierd met het opgehaalde geld. Deze kosten probeert de organisatie ‘zoveel mogelijk te drukken’. En ze heeft er regels voor opgesteld. ‘Er mag nooit meer dan vijf procent van de totale actiegelden aan besteed worden.’ Meestal komt de organisatie daar niet eens aan: ‘Vaak ligt het zo rond de 3 of 4%.’ Ook voor organisaties die het geld uit de Giro555-actie ontvangen gelden regels over welk deel van het geld gebruikt mag worden voor onkosten, zoals de kantoren en dergelijken: ‘Dat zit op 7%.’

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor