© BNNVARA
In Van de Wereld worden de verhalen van jonge mensen die om het leven zijn gekomen door een noodlottig ongeval met drank of drugs verteld. Wie waren deze mensen, hoe stonden ze in het leven en welke herinneringen koesteren hun nabestaanden?
Bij jong zijn hoort studeren, vriendschappen sluiten, je identiteit ontdekken en natuurlijk volop experimenteren met een heleboel verschillende dingen. Drank en drugs komen soms ook om de hoek kijken, iets dat in de meeste gevallen goed gaat.
Voor Isa, Wytze, Jovi en Jelmer had het experimenteren een ongelukkige afloop. Zij kwamen te overlijden door een noodlottig ongeval. In Van de Wereld reconstrueren de nabestaanden deze gebeurtenissen en blikken ze terug op het leven van hun dierbare.
Isa
© BNNVARA
‘Ies, wat gaan we jou ontzettend missen. Je lach, je positiviteit, je soms iets te sterke verhalen en je kracht om iedereen op te vrolijken. We hopen dat je daarboven net zo’n feest ervan maakt als dat je hier deed. En wij beloven dat we in jouw naam altijd doorfeesten.’ Het waren de woorden die vriendin Eva uitsprak op Isa’s afscheidsfeest. In 2022 overleed zij aan watervergiftiging bij het gebruik van xtc.
Waar Isa was, was verbinding, feest en gezelligheid. ‘Door Isa zijn we zo’n grote vriendengroep geworden’, zegt vriendin Guus. Alle meiden herinneren zich nog goed hoe Isa op vrijdagavond iedereen kon overhalen om naar het terras te komen.
‘Thuis was Isa vrij rustig’, vertelt zus Anouk. Die aanwezige Isa kwam volgens haar thuis minder naar voren; het gezin kende ook een andere kant. Isa was gek op haar verzorgpaarden en bezocht hen het liefst elke dag. ‘Ik denk dat ze hier rust vond. Tijd voor zichzelf’, aldus moeder Laura.
Zelfs na haar dood is Isa een verbinder. Haar familie en vriendinnen halen regelmatig samen herinneringen over haar leven op. ‘Het maakt ons heel erg trots dat Isa toch het maximale eruit heeft gehaald’, vertelt vader Ton. Zijn vrouw Laura beaamt dat: ‘Ze heeft wel echt het leven geleefd dat zij wilde leven – ook al was het maar kort.’
Wytze
© BNNVARA
‘Het ontroert mij nog steeds dat de hele studentenvereniging naar hem zocht. In ieder bosje, achter elke boom. Overal werd gekeken of hij daar was’, vertelt huisgenoot Joop. In 2016 kwam de achttienjarige student Wytze na een avond stappen niet thuis. Driehonderd mensen kamden Groningen uit, maar van Wytze was geen enkel spoor te bekennen.
Na een dagenlange zoektocht werd Wytze zijn lichaam gevonden in de gracht. Hij bleek verdronken te zijn. Zijn plotselinge overlijden maakte een blijvende impact op zijn nabestaanden. ‘Ik ben nog steeds bezig om het te verwerken. Ik denk dat ik daar de rest van mijn leven mee bezig ga zijn’, vertelt zus Ems.
De goedlachse Wytze stond pas aan het begin van zijn studententijd in Groningen. Hij studeerde rechten, maakte veel nieuwe vrienden en had de tijd van zijn leven. In de weekenden kwam Wytze thuis in Bussum. ‘Ik haalde hem op van het station’, herinnert moeder Dorothee zich. ‘Hij zat naast me in de auto en zei: “Mam, ik geloof dat ik gewoon heel erg gelukkig ben.”’
Wytze bracht blijdschap in een ruimte. Dat maakt het gemis voor de nabestaanden extra voelbaar. ‘Hij was altijd zo vrolijk’, herinnert vriendin Lotje zich. ‘Iedereen mocht hem, en vond hem leuk en gezellig.’
Jovi
© BNNVARA
‘Hij zou nooit de twintig halen met die ziekte’, blikt vader Marco terug. Zijn zoon Jovi groeide op met taaislijmziekte. Pas in Jovi’s tienerjaren veranderde dit vooruitzicht: door nieuwe medicatie kon hij een stuk ouder worden.
In 2016 komt Jovi alsnog op jonge leeftijd te overlijden aan – naar alle waarschijnlijkheid – een vervuilde xtc-pil. Zijn geliefden kregen nooit duidelijkheid over wat hem die dag precies overkwam. ‘Je hebt zoveel verschillende scenario’s gehoord dat je het op een gegeven moment ook niet meer weet’, aldus vriendin Dominika.
Jovi had veel interesses, waar voetbal er één van was. Niet alleen was hij enorm fanatiek op het veld; samen met zijn vader Marco was hij trots PSV-supporter. ‘Als papa en Jovi voetbal keken dan kon de hele buurt meegenieten als PSV een goal maakte’, lacht zus Jessie.
Jovi genoot volop van het leven en keek altijd vooruit, vertellen de nabestaanden. Het verdriet blijft, maar ‘Jovi heeft overal zijn voetsporen achtergelaten’, aldus vriendin Janneke. ‘Op een positieve manier.’
Jelmer
© BNNVARA
‘Ik heb wel een paar keer gedroomd dat hij er nog was’, vertelt vriend Wout. ‘Maar zelfs in mijn dromen weet ik dat het niet echt is. Ik geniet dan van het moment (…) want ik weet dat zodra ik wakker word, hij er niet meer is.’
Jelmer was een groot muziekliefhebber, en daarom vaak te vinden op dancefeesten en achter de draaitafel. In 2014 werd hij op een ADE-feest onwel, waarna hij in kritieke toestand werd vervoerd naar het ziekenhuis. Zijn ouders ‘lagen bij hem totdat hij stierf’. De doodsoorzaak bleek oververhitting, een complicatie die zich voor kan doen bij xtc-gebruik.
‘Die gozer was overal goed in’, weet Wout. Nieuwe spellen, sporten of uitdagingen: niets was Jelmer te gek. De passie voor sport deelde hij met vader Piet. ‘Buiten dat het mijn zoon was, werd het steeds meer mijn maatje. Zeker op het vlak van sport deden we steeds meer samen.’
‘Je gunt iedereen zo’n vriend als Jelmer’, stelt vriendin Eva. Het gemis is er nog elke dag bij de nabestaanden. ‘Het zijn de mooie herinneringen waar je je aan vasthoudt’, weet vriend Jim. ‘Hoe hij je begroette, hoe hij even niet uit zijn woorden kwam en stotterde.’
Van de Wereld is daarnaast wekelijks te zien om 21:20 uur bij BNNVARA op NPO 3.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!