Vanaf deze week kunnen de grote frisdrank producerende bedrijven een deurwaarder namens de Plastic Soup Surfer verwachten en Albert Heijn bestuurder Cees van Vliet krijgt de 'eer' om de eerste te zijn.
Deze deurwaarders gaan de topbestuurders wijzen op hun rol en verantwoordelijkheid in het voorkomen van ‘hun’ plastic zwerfafval in onze bermen, grachten, rivieren, stranden en Noordzee. Het door de deurwaarders af te geven ‘desbewustheids-exploot’ is afkomstig uit het patentrecht. Het stuk doet een appèl op de verantwoordelijkheid van de ontvanger.
Merijn Tinga, ‘de plastic soep surfer’, zet zich al jaren in om te zorgen dat het eindelijk eens afgelopen is met al dat plastic zwerfafval. De afgelopen weken had hij hierom gesprekken met bedrijven die verantwoordelijk zijn voor al dat plastic, de frisdrankindustrie en de supermarkten.
Uitbreiding van het statiegeld
Afgelopen maanden heeft Merijn Tinga achter de schermen gesprekken gevoerd met alle hoofdrolspelers in het statiegelddossier; de supermarkten, frisdrankmaatschappijen en brancheverenigingen. Uit deze gesprekken viel hem het volgende op: "Bedrijven (supermarkten evenals frisdrankmaatschappijen) zien zich niet vertegenwoordigd in de starre opstelling van hun brancheverenigingen waar het gaat om statiegeld en de uitbreiding hiervan. Terwijl het juist de brancheverenigingen zijn die gehoord worden door de politiek en de besluitvorming beïnvloeden."
Bezoek van de gerechtsdeurwaarder
Albert Heijn is het grootste en machtigste lid binnen de supermarktbranchevereniging (CBL). Albert Heijn bestuurder Cees van Vliet alleen de enige van de elf directeuren die niet is ingegaan op uitnodiging van Tinga. Woensdagmiddag zal dan ook Cees van Vliet de eerste directeur zijn die het door de gerechtsdeurwaarder te overhandigen 'Plastic Soup Surfer desbewustheidsexploot' in ontvangst zal moeten nemen. Er volgen in de komende twee weken nog tien directeuren van supermarkten en frisdrankmaatschappijen. Na Albert Heijn zullen de gerechtsdeurwaarders in de komend twee weken nog langs gaan bij: Coca Cola, Pepsico, Heineken, Bavaria, Spadel (SPA), Vrumona, Jumbo, ALDI, LIDL, Superunie (verenigde supermarkten).
Deze week praat de politiek over ons statiegeldsysteem. Volgens Merijn Tinga is de kans groot dat er wordt gesproken over een eventuele uitbreiding van dit systeem, naar statiegeld op kleine Pet-flessen. Volgens Tinga is statiegeld een bijzonder effectief middel om te voorkomen dat hun drankverpakkingen in het milieu terecht komen.