Tien gemeenten gaan vanaf 2021 in hun coffeeshops wiet van door de staat aangewezen telers verkopen. Een van die gemeenten is Groningen. Emma Wortelboer ging in Climax langs bij zo’n coffeeshop. Het idee klinkt simpel: coffeeshops maken geen gebruik meer van illegale telers, maar verkrijgen hun wiet in plaats daarvan bij een door de staat aangewezen teler. Maar er blijken wat haken en ogen aan te zitten. Zo is het behoorlijk prijzig en wat doe je als het vierjarige experiment afloopt?
KwaliteitDe eerste moeilijkheid zit hem voor de coffeeshops in het aanbod. Dat gaat namelijk helemaal veranderen. Waar ze eerder vaste kwekers hadden waarvan ze de kwaliteit kenden, tasten ze nu in het duister over het aanbod staatswiet. Zelf hebben de coffeeshops geen inspraak over de selectie van de kwekers. ‘Daarvoor zijn we volledig afhankelijk van de overheid.’ Zo valt ook de hasj, gekweekt in Marokko, weg. Dat zou in de wietproef vervangen moeten worden door in Nederland geproduceerde hasj, maar dat is er nog niet.
StraatverkoopAlle kwekers die nu leveren aan de coffeeshops raken ‘werkloos’. Ze raken grote afnemers kwijt en moeten dus ergens anders hun geld verdienen. De verwachting is dat deze kwekers hun producten zullen blijven aanbieden. Een deel zal dat doen in andere steden, rondom Groningen. Een ander deel zal het illegaal op straat gaan verkopen. ‘Wij verwachten dat zo’n veertig procent van onze omzet naar de straat en de thuiskwekers gaat.’