Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

BOOS: hoe jonge huurders worden uitgeknepen in de wooncrisis

29-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4300 keer bekeken
  •  
BOOS aflevering servicekosten

© BOOS

Er gaat van alles mis bij ‘woonconcept’ Change=, zien we in BOOS. Zij zouden het helemaal anders doen, maar in plaats daarvan worden diensten niet geleverd en wordt er wél bijna twee miljoen euro te veel aan kosten gerekend. 

Huurders
De huurders, vooral jonge werkende mensen omdat Change= zich expliciet op hen richt, zijn ontevreden over hun woonsituatie om uiteenlopende redenen. Zo zijn ze binnengelokt met mooie beloftes over allerlei voorzieningen die er nooit kwamen, zoals een postkamer, een restaurant en kluisjes.

Klachten
Ook zijn er gebreken aan het pand, legt een gedupeerde uit in BOOS: ‘De voordeur beneden heeft het al maanden niet gedaan. Daarnaast zijn er wat binnendeuren waar je een pasje voor nodig hebt; groot gedeelte daarvan valt niet in het slot. Spiegels in de liften die al maanden kapot zijn.’ Deuren naar de fietsenstalling doen het niet meer. ‘Wij betalen voor 23 uur bewaking. Maar als er iets mis is, wordt het niet opgelost.’ Volgens de gedupeerden kom je niet in contact met de juiste persoon.

BOOS

Gedupeerden

© BOOS

Contract
Maar het belangrijkste? Er is door Change= ooit een contractconstructie opgesteld die door de rechter nietig werd verklaard. Een heleboel huurders spanden met Stichting !WOON een zaak aan, en er werd bepaald dat Change= de kosten die onder het zogenaamde ‘dienstencontract’ vielen terug moest betalen aan de huurders. Maar Change= heeft daar andere ideeën over. En die ideeën maken het de huurders, die toch al moeten omgaan met een kapotte huizenmarkt, niet bepaald makkelijk.

Servicekosten
Verhuurders mogen niet verdienen aan servicekosten. Verhuurders mogen alleen de kosten doorberekenen op huurders die daadwerkelijk zijn gemaakt. Maar huurders bij Change= kunnen niet controleren of het om gemaakte kosten gaat. 

Dat zit zo: 
Waar Ralph Mamadeus het Change= project in 2013 startte om jonge mensen met maximaal een mbo-opleiding de markt op te helpen, verkochten Ralph en de andere investeerders het pand in Nieuw-West in 2015 voor 45 miljoen euro aan buitenlandse beleggers. Het pand in Zuidoost werd voor 90 euro miljoen verkocht aan buitenlandse beleggers. Terwijl op de site van Change= staat dat de huur nooit hoger zal worden dan 865 euro, is deze in Utrecht bijvoorbeeld 633,25 euro maar zijn de zogeheten servicekosten wel 326,50 euro. En dat maakt een totaal van bijna 1.000 euro.

Bij vestiging Zuidoost zou Change= meer dan 1 miljoen aan kosten te veel hebben gerekend aan huurders. In Nieuw-West staat de teller dus nu minimaal op 780.000 euro. Volgens de rechter moet Change= deze onterecht geïnde kosten van de vestiging in Amsterdam-West terugbetalen aan de huurders. Change= gaat toch niet in hoger beroep, maar weigert te betalen. Volgens hen moet de Huurcommissie eerst uitspraak doen. Onduidelijk is of Change= hier iets mee zal doen. Belangrijk detail is dat Change= de verantwoording voor de gevraagde kosten zoals wij ze konden inzien zal indienen bij de Huurcommissie. Deze stukken bestaan nu slechts uit opgestelde facturen. Nergens is een specificatie op de komma te vinden van hoe deze kosten daadwerkelijk gemaakt worden en waar de huurder nou werkelijk voor betaalt. Voorbeelden daarvan zijn: de huismeester die 5.700 euro per maand kost en bijvoorbeeld twee woonbegeleiders die ook 5.700 euro per maand kosten. Exorbitant hoge bedragen gefactureerd aan een bedrijf van Ralph Mamadeus.

Verder zijn huurders ook verplicht internet van Ralph en zijn bedrijf af te nemen, wat ook wel winkelnering heet, en dit mag niet. Daarnaast worden er nog meer kosten doorgerekend aan bedrijven van Ralph. De vraag is nu of er winst gemaakt wordt aan wat nu niet meer 'community kosten' heten maar servicekosten. Zij het door Change=, zij het door één van de andere bedrijven van Ralph die betaald worden door de huurders bij Change=. BOOS mocht de betreffende boeken niet inzien om dit te checken, en ook boden de stukken die hun advocaat stuurde niet veel duidelijkheid.

BOOS

Oorkonde

© BOOS

Daarom ontvangt Change= van Hofman de 'Uitstekend gebruikgemaakt van de kapotte huizenmarkt' oorkonde.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!