Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

BOOS: Hoe Feyenoord zijn meest gevreesde hooligans blijft steunen

28-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22597 keer bekeken
  •  
Feyenoord BOOS

BOOS en NRC onderzochten de problemen van Feyenoord met de eigen harde kern.

© BOOS

Geweld, intimidatie en homofobie: in BOOS duikt Tim Hofman in de problemen met de eigen harde kern van voetbalclub Feyenoord. De club blijkt veroordeelde fans dichtbij zich te houden en hield een mishandeling van een scheidsrechter stil.

Radicale takken binnen de harde kern van Feyenoord zorgen voor verschillende misstanden. Zij zijn overal waar Feyenoord is en laten zich regelmatig van hun gewelddadige kant zien.

BOOS en NRC belichten de problemen binnen de harde kern van Feyenoord

BOOS deed samen met NRC onderzoek naar deze groep en kreeg inzicht in politiedossiers die nooit eerder openbaar waren. Uit deze documenten blijkt dat Feyenoord hechte banden onderhoudt met veroordeelde supporters. Feyenoord beschermt en werkt samen met gewelddadige, homofobe en antisemitische supporters.

Poging tot tegenhouden aangifte

Feyenoord heeft geprobeerd een aangifte van mishandeling tegen twee leden van de harde kern te voorkomen. Tijdens een supporterstoernooi in De Kuip werd een scheidsrechter mishandeld. In plaats van steun te bieden, vroeg een medewerker van Supporterszaken hem om de zaak buiten Justitie om op te lossen. Verbijsterd door deze aanpak, besloot de scheidsrechter de aangifte niet in te trekken.

Zorgen om veiligheid in De Kuip

Feyenoord organiseert evenementen en feesten waarbij supportersgroeperingen, waaronder veroordeelde leiders, actief betrokken zijn. Politie en gemeente Rotterdam uiten zorgen over de veiligheid in het stadion en de rol van de club, vooral omdat harde kern-leden ondanks stadionverboden toegang tot De Kuip hebben. Incidenten zoals antisemitische en homofobe spandoeken, bedreigingen, en intimidatie van journalisten en bestuurders dragen bij aan kritiek op Feyenoord.

Homofobe uitingen

Feyenoord blijkt moeite te hebben met het effectief bestrijden van homofobie onder supporters. Paul van Dorst is één van de oprichters van de Roze Kameraden, een supportersgroep voor LHBTQIA+-supporters van Feyenoord. Hij kreeg te maken met ernstige bedreigingen. In een politiedossier zijn gesprekken tussen leden van de harde kern gevonden, waarin zij spreken over het plegen van een aanslag op de sportschool van Paul. Tijdens de nacht van de oprichting werd zijn sportschool beklad met graffiti, waarop stond: ‘Kankerhomo’s niet welkom’. Bovendien ontving Paul doodsbedreigingen en probeerden supporters een brandbom te maken bij zijn gym.

Wederhoor Feyenoord

Op 20 november 2024 stuurde BOOS een vragenlijst naar Feyenoord voor wederhoor. In hun reactie gaf de club aan niet op de vragen in te gaan vanwege 'privacy en de effectiviteit van het beleid'.

Voorafgaand aan de uitzending op 28 november publiceerde Feyenoord in de middag een statement, waarin de club liet weten achter hun supportersbeleid te staan: ‘Dit [supporters]beleid heeft er in belangrijke mate voor gezorgd dat Feyenoord, ondanks met name in het begin soms wisselende sportieve resultaten, op supportersgebied weer een mooi en sfeervol seizoen doormaakt; zonder excessen of hoge boetes.’ De afdeling Supporterszaken en de Supporters Liaison Officer (SLO) spelen een belangrijke rol hierin: ‘Uitgangspunt is dat iedereen zich bij Feyenoord gastvrij ontvangen en veilig moet voelen.’  

Het volledige statement is te lezen op de website van Feyenoord.  

Meer over:

feyenoord, boos
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor