De afgelopen jaren is er in Nederland een toenemende trend zichtbaar in het aantal vlog-families. BOOS richt zich in deze aflevering op de kinderen die opgroeien in deze families.
'Ik denk dat er allerlei verschillende risico's zijn aan het inzetten van kinderen. Ze hebben om te beginnen geen enkele stem', vertelt Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media. 'Sommige kinderen worden elke dag gefilmd. Die worden wakker gemaakt door hun ouders met een camera in hun hand, en die worden naar bed gebracht door hun ouders met een camera in hun hand.'
Wat blijkt? De mogelijke negatieve gevolgen voor deze kinderen kunnen groot zijn. Door online zichtbaar te zijn, komen de risico's op een slechte psychische gezondheid, kinderarbeid en/of uitbuiting. Daarnaast is er kans op mogelijke seksualisering, wat online kindermisbruik in de hand zou kunnen werken. Zo blijkt uit onderzoek van de Australische overheid dat de helft van de foto's die worden gedeeld door kindermisbruikers oorspronkelijk (onschuldig) door ouders op sociale media zijn geplaatst.
BOOS gaat over deze risico's in gesprek met de ouders van deze vlog-families, vraagt kinderen om hun mening en legt de bovenstaande risico's voor aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jurgen Nobel (VVD).
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!