Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

96% van jullie vindt dat plastische chirurgie niet nodig is voor een verzorgd uiterlijk

17-04-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1033 keer bekeken
  •  
pexels-cottonbro-studio-7585314

We vroegen jullie gisteren of je vindt dat plastische chirurgie nodig is voor een verzorgd uiterlijk. 96% is het daarmee oneens. Wat zijn jullie argumenten?

‘Cosmetisch gezien nee, medisch gezien ja’

@rostiquenl: Cosmetisch gezien nee, medisch gezien ja. Als er mensen zijn met hangende oogleden die hun zicht beperken of vrouwen die een borstverkleining nodig hebben ivm rugklachten. Dan is het mooi dat het hun helpt en ze zich fijner in hun vel voelen, zelfvertrouwen terug kunnen krijgen en dan kan het ook meer verzorgd overkomen.

@inkepink: Wat is 'verzorgd'? #dvt. Verder kunnen hangende oogleden wel degelijk sneller vermoeidheid geven. Dus dat kan een gezondheidsaspect zijn - met bijkomend esthetisch voordeel.

‘Mag een mens ook gewoon ouder worden’

@deniserutten: Onzin zeg. Mag een mens ook gewoon ouder worden met alles wat daarbij hoort? Overigens moet iedereen zelf weten wat hij doet, maar als het een "standaard" moet worden omdat je er anders niet verzorgd uitziet dan is het triest gesteld met de mensheid.

@_____melanophile_____: Er bestaat ook nog zoiets als verzorgend ouder worden.... Het lichaam verouderd nu eenmaal. Oplappen van de buitenkant doet de binnenkant teniet.

‘De standaard dingen’

@hannekesinsta: Verzorging zit ‘m voor mij meer in tanden poetsen, haren kammen en schone kleding dragen.

@marja_mulderij: Bullshit ....persoonlijke verzorging..tandarts ...de standaard dingen...dan is het verder dikke prima in orde!! Ik zeg nooit nooit, maar nu nog steeds een nope for me...

Drie lessen die we kunnen leren van Sophie in de kreukels

Jaren geleden presenteerde Sophie Hilbrand in 2015 de serie Sophie in de kreukels. Nu bijna tien jaar later wordt Sophie aangevallen wegens haar eigen kreukels. 'Sophie Hilbrand ziet eruit alsof ze al twintig jaar geleden is gestorven en aan het ontbinden is', zegt Tamara Elbaz tegen Maria Tailor en Farja Farvardin in de podcast #GeenFilter.

Sophie geeft aan ‘niet wakker te liggen’ van de opmerkingen in de podcast. Misschien omdat de presentatrice door haar serie een aantal belangrijke lessen heeft geleerd met betrekking tot cosmetische ingrepen en ouder worden. Maar wat zijn deze lessen dan precies?

‘Strak en perfect’

‘Waar komt het nou door, dat het zo’n enorme toevlucht neemt, dat gebruik van botox en fillers?’, vraagt Sophie zich in 2015 terecht af. Na een aantal gesprekken lijkt het allemaal met liefde te maken te hebben. Of specifieker nog: of we het gevoel hebben dat we waardevol genoeg zijn om liefde van anderen te mogen ontvangen.

‘Door de suggestie die gegeven wordt dat áls je er mooi uitziet, dat er dan van je gehouden wordt’, zegt professor Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie. Woertman vertelt over de koppeling die wij als mensen maken tussen ‘glad’ zijn en ‘gelukkig’ zijn.

‘Het is een erg aantrekkelijke koppeling, zelfs zo aantrekkelijk dat we duizenden euro’s aan fillers en botox spenderen. We willen perfect zijn, maar dat hoeft helemaal niet om gelukkig te zijn’, vindt Woertman. ‘Strak en perfect zijn heeft niks te maken met mens zijn. En het is al helemaal niet nodig om een waardevol en warm leven te leiden’, aldus Woertman. Een belangrijke les: laat het idee van een mooi uiterlijk dus los om een volmaakt leven te kunnen en mogen leiden.

‘Het is voor de buitenwereld’

‘Vind jij veroudering een ingewikkeld proces?’, vraagt Sophie aan zanger Gerard Joling. Joling is altijd al open geweest over zijn cosmetische ingrepen. ‘Ik vind het niet leuk, want je krijgt er altijd iets bij’, zegt Joling. Met ‘iets erbij’ bedoelt hij dan kwaaltjes en pigmentvlekken, maar ook de grote boosdoener voor velen: rimpels.

Ook blijkt de blik en mening van anderen een reden te zijn voor Joling zijn botoxgebruik. ‘Het is meer dat ik aan m’n uiterlijk werk voor de buitenwereld, dan dat ik dat doe voor mezelf’, zegt hij. Wat we hiervan kunnen leren? We zijn continu bezig met wat anderen van ons denken en vinden. Zoveel dat we onszelf een hele belangrijke vraag vergeten te stellen: wat vind ik zelf?

‘Publiciteit’

Publiciteit is de reden dat met name veel bekendheden hun ‘kreukels’ willen wegwerken. ‘Het is natuurlijk zo dat je er netjes uit moet zien als je op televisie komt’, begint tv-presentator Jeroen Pauw. ‘Dus hier en daar wat botox hoort er ook gewoon een beetje bij.’

Gebruik van botox en fillers is dan ook haast de normaalste zaak van de wereld geworden onder bekende mensen. Het gevolg hiervan is dat de ‘normale’ mensen zich gaan afvragen of zij niet ook wat spuitjes in het gezicht nodig hebben.

Maar dat heeft wel als gevolg dat de ‘normale’ individuen zich gaan afvragen of zij niet ook wat spuitjes in het gezicht nodig hebben. Bekendheden geven met hun strakke gezichten een onrealistisch beeld en dat is niet goed, vindt ook Sophie.

‘Er moet ook een voorbeeld zijn van bijvoorbeeld bekende vrouwen die helemaal niks aan hun uiterlijk laten doen’, zegt Sophie. En dat is ook een les die we niet mogen vergeten: mediafiguren zijn continu in beeld en daardoor extra bezig met hun uiterlijk. Hoe normaal het ook lijkt, uiteindelijk zijn cosmetische ingrepen dat niet.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!