We vroegen jullie gisteren of je vindt dat studentenverenigingen geen subsidies meer mogen krijgen. 69% is het daarmee eens. Wat zijn jullie argumenten?
@miranaggen: Ligt eraan waar ze die subsidie voor gaan gebruiken.
@kaatje_rebel: Als ze t aantoonbaar goed besteden…. Anders gewoon niet.
@nathaliepol1: Kregen ze ook nog subsidie dan, wat een onzin en verspilling van belastinggeld.
@turbobennie: Die hele verenigingen zijn toch überhaupt onzin.
‘Waarom hebben ze subsidies nodig?’
@angeline.pellenkoftboom: Waarom zouden we wel subsidie moeten geven aan een studentenvereniging? Mij lijkt het dat studenten deze vereniging prima zelf kunnen betalen.
@lucas_rous_24: Waarvoor krijgen studentenverenigingen überhaupt zoveel subsidie? Ik hoor alleen maar dat ze ervan goedkoper op vakantie gaan in plaats van dat ze echt wat nuttigs ermee doen.
Studentenverenigingen krijgen niet zomaar geld toegeschoven. Het centraal bestuur van een hogeschool of universiteit per stad beslist eens in de drie jaar welke verenigingen in aanmerking komen voor een subsidie, legt de Universiteit Utrecht uit. Wel moet een vereniging dan aan een aantal criteria voldoen:
Hoeveel geld een vereniging krijgt van een onderwijsinstelling hangt af van het aantal leden dat aan die instelling studeert. Zo gaf de Vrije Universiteit Amsterdam afgelopen jaar 20.000 euro uit aan de Amsterdamse studentenvereniging Lanx. Maar de Universiteit van Amsterdam spendeerde maar 7.800 euro aan diezelfde studentenvereniging.
Als gevolg van chronisch grensoverschrijdend gedrag kan een vereniging altijd worden uitgesloten van financiële steun. Zo moet het Utrechtsch Studenten Corps (USC) het voorlopig doen zonder subsidies van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht, schrijft JOOP. Aanleiding voor dit besluit is de zogenaamde ‘bangalijst’ die recent werd opgesteld door leden van het USC.
In een powerpointpresentatie werden eerstejaars leden van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (UVSV) beoordeeld op hun uiterlijk en bedprestaties. ‘Het moet duidelijk zijn in de bestuurskamer dat het consequenties heeft als je zoiets doet’, zegt Milou Deelen, oud-lid van de studentenvereniging Vindicat, in De Nieuws BV. Het geld stopzetten maakt het bestuur van de verenigingen duidelijk dat de incidenten niet getolereerd zullen worden, beaamt Deelen.
De onderwijsinstellingen grijpen niet voor het eerst in. Zo werd afgelopen jaar voor de derde keer op rij de geldkraan voor het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) dichtgedraaid. Er is dus al langer sprake van stopzetting van subsidies voor specifieke studentenverenigingen, maar of dit ooit een permanent besluit gaat worden voor alle verenigingen is nog maar de vraag.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!