In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Ben jij bekend met de uitspraak ‘alles voor the gram’? Het is de slagzin van vele duizenden selfiemakers die op de meest unieke plekken op aarde zichzelf vastleggen. Op de neus van het Vrijheidsbeeld, in een vulkaan of misschien zelfs in een slangenkuil. Niets is te gek, tegenwoordig. En dat allemaal voor de likes. Maar denk de volgende keer twee keer na voordat je met een hongerige alligator op de foto gaat, want de afgelopen zes jaar zijn er maar liefst 259 mensen om het leven gekomen tijdens het nemen van selfies.
Dat blijkt uit recent onderzoek van het All India Institute of Medical Sciences in New Dehli, India. Het onderzoek is tussen 2011 en 2017 verricht en de resultaten zijn op z’n minst bijzonder te noemen: want wist je bijvoorbeeld dat de grootste doodsoorzaak tijdens het maken van een selfie verdrinking is? Gevolgd door verkeersongevallen en vallen van grote hoogtes. De meeste geregistreerde ongevallen komen uit India, gevolgd door Rusland en de Verenigde Staten.
Onnozel gedrag
Hoofdonderzoeker Agam Bansal
geeft
tegenover The Washington Post aan dat er sprake is van een groot gezondheidsprobleem. De onderzoeker maakt zich met name zorgen over het feit dat mensen zich moedwillig in gevaarlijke situaties brengen en dat dit nergens voor nodig is. Bansal benadrukt ook dat het dodental niet onderschat moet worden. “Op het eerste gezicht lijken 259 doden in een tijdsbestek van ruim zeven jaar niet heel erg veel, maar er moet ook rekening worden gehouden met het feit dat veel selfie-ongevallen niet geregistreerd zijn.”
Een andere onderzoeker, Mohit Jain, heeft zich ook
verdiept
in de selfie gerelateerde dodelijke ongevallen. Hij onderschrijft het belang van Bansals onderzoek. Hij noemt deze trend zelfs een “menselijke ramp”.
Dat selfies dodelijk kunnen zijn is meeste landen gelukkig niet ontgaan: Rusland heeft in 2015 een ‘Safe Selfie-campagne’ opgezet die het belang van selfies maken in een veilige omgeving benadrukt. En in 2016 zijn er in Mumbai ‘no selfie zones’opgezet, zo meldt
The Guardian
.
Een andere gevaarlijke trend is de Kiki-Challenge. Lees hier hoe fanatieke fans van rapper Drake zichzelf in kuilen dansen.