Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

ZEMBLA wint kort geding over uitzending Trump

27-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2327868184
Op woensdag 27 september staat de uitzending van ZEMBLA ‘De omstreden vrienden van Donald Trump: de miljardenfraude’ op de planning. Alleen was niet iedereen hier blij mee. De Kazachse zakenman Ilyas Khrapunov probeerde in een kort geding een stokje voor de uitzending te steken. Hij vond dat de uitzending zich niet bij de feiten hield, ZEMBLA hem lichtvaardig beschuldigde en onvoldoende wederhoor heeft gepleegd. De rechter was het niet met hem eens, stelde ZEMBLA vandaag in het gelijk en gaf toestemming voor de uitzending.
Maar wie is Ilyas Khrapunov dan? Allereerst is hij de zoon van Viktor Khrapunov. Dat is een Kazachse oud-minister en oud-burgemeester van Almaty en hij wordt beschuldigd van het stelen en witwassen van honderden miljoenen dollars. Ook is Ilyas de schoonzoon van Muhktar Albyazov. De Britse civiele rechter heeft Ablyazov veroordeeld tot terugbetaling van vier miljard dollar wegens fraude. En Ilyas zelf dan? Die speelt volgens de Kazachse overheid een grote rol in het beheren en witwassen van de verdwenen miljarden.
Het artikel gaat verder onder de player.
Trump en de familie Khrapunov investeren in dezelfde projecten
ZEMBLA kwam Ilyas tegen tijdens het onderzoek naar de omstreden zakendeals van president Trump. De familie Khrapunov heeft namelijk geld geïnvesteerd in vastgoed waar Trump ook aandeelhouder is. Robert Mueller, die onderzoekt of Trump onder één hoedje speelde met Rusland om de verkiezingen te winnen, gaat volgens recente berichten ook TrumpSoHo na. Dit was ook een vastgoedproject waar Trump én de familie Khrapunov banden mee hebben. 
Bovendien heeft de familie Khrapunov ook samengewerkt met oud-medewerkers van Trump, zoals bijvoorbeeld Felix Sater. Hij is een voormalig zakenpartner van Trump en veroordeeld voor een geweldsmisdrijf en aandelenzwendel. En daarnaast onderhield hij óók nog banden met de Russische mafia. 
Een politieke heksenjacht
De familie Khrapunov en Mukhtar Ablyazov vertellen ZEMBLA dat alle beschuldigingen niet waar zijn en ze hun vermogen op legale wijze hebben verkregen. Ook zouden ze vals beschuldigd worden door het regime van Kazachstan. De overheid zou een politieke heksenjacht tegen hen voeren en wil hun de mond snoeren door onder andere het aanspannen van rechtszaken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!