Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Werken als model? Laat maar een doktersverklaring zien dan!

10-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
models
Catwalks met de mooiste creaties. Hysterische modevloggers die de tranen rijkelijk laten vloeien. Meer cameraflitsen dan bij een concert van Ariana Grande. Om nog maar te zwijgen over de influencers die in yogaposities over de rode loper paraderen. De Amsterdam Fashion Week gaat beginnen. Maar naast alle kunstige creaties en het feit dat we legitiem een trendorgasme krijgen, is er ook een kleine kanttekening…
Zeg je mode, denk je modellen. En te dunne modellen krijgen tegenwoordig de volle lading. Letterlijk. Van die takjes die bij de minste bries al door de zaal zouden vliegen. Zichzelf uithongeren om die plek op de catwalk te bemachtigen. Naast dat dit alles natuurlijk ook redelijk ongezond is, kun je ook denken: is dit nog wel representatief? Hoe zien die kleren eruit als jij straks zelf in het pashokje staat? In Frankrijk hebben ze daar nu verandering in gebracht. Jeeej!
De Franse regering heeft namelijk een wet aangenomen die eetstoornissen in de modellenwereld tegen moet gaan. Modellen moéten daar nu een doktersverklaring hebben om nog te mogen flaneren op de catwalk. Een portofolio met je mooiste hoekjes is dus niet meer genoeg! Op deze doktersverklaring staan zaken als het BMI (Body Mass Index) van het model. Oftewel klopt het gewicht met de lengte. Deze verklaring moet het model hebben van een gecertificeerde specialist. Eenmaal zo’n felbegeerd briefje in de pocket? Dan is deze twee jaar lang geldig. Dat vinden wijzelf dan wel weer gek. Even twee weken zondigen om op gewicht te komen en daarna weer op droog brood. Het omgekeerde fitgirl-bestaan. Denken wij dan.
Maar wat als je nou geen verklaring hebt? Werkgevers zijn verplicht hiernaar te vragen. Doen zij dit niet, dan loopt de werkgever het risico een gevangenisstraf te krijgen. En een geldboete van 75.000 euro! Jup, de verantwoordelijkheid wordt dus wel bij de opdrachtgever gelegd.
Wat vind jij? Moet deze wet ook in Nederland ingevoerd worden? Laat het weten in de comments!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!