Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom schaamt niemand zich kapot voor hoe we met Bonaire omgaan? | Joop.nl

  •  
06-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
408 keer bekeken
  •  
Bonaire1
Door: Petra Meese
Nederlandse kinderen en bejaarden worden op Bonaire-BES stelselmatig aan hun lot overgelaten, ook door CDA-staatssecretaris Knops.
Sedert 10-10-10 vormen de eilanden Bonaire, St.Eustatius en Saba oftewel BES samen ‘Caribisch Nederland’; de andere eilanden zoals Aruba en Curaçao vormen aparte landen in het Koninkrijk. Nu, bijna 8 jaar later, weigert de Nederlandse regering onder aanvoering van CDA-minister Knops en VVD-staatssecretaris Van Arkel nog steeds om een sociaal minimum voor dat gebied vast te stellen.
Tussen 2010 en 2016 woonde ik zelf op Bonaire. Ik schrok me werkelijk rot van de armoede die ik aantrof op Bonaire. Natuurlijk zijn de redenen van die armoede complex en niet zomaar op te lossen. Maar moet je als rijk Europees beschaafd land, dat asielzoekers wel met alle egards ontvangt, jezelf niet kapotschamen dat je in het eigen overzeese Caribische Nederland zoveel kinderen en ouderen aan hun lot overlaat?
Staatssecretaris Knops stelt dat het bestuur en de politiek op Bonaire niet goed werken en gebruikt dat als hoofdargument voor het systematisch discrimineren van onschuldige kinderen en ouderen op Bonaire. Is dat de nieuwe harde lijn van het  christelijke  CDA? Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf ook gewerkt voor het bestuur op Bonaire en Knops heeft natuurlijk een punt dat het bestuur en de politiek daar verbeterd moeten worden. Maar speel dat spel nou niet langer over de rug,  of moet ik beter zeggen over de buik , van die kinderen en ouderen?!
Hoe kan je het iemand uitleggen dat een Nederlands kind in Europees Nederland meer rechten en financiële tegemoetkomingen kent dan in Caribisch Nederland, nota bene in een gemeente. Kinderbijslag is op Bonaire BES lager, kindgebonden budget bestaat niet, kinderopvangtoeslag bestaat niet, zorgtoeslag bestaat niet, een gelijkwaardige AOW bestaat niet (AOW heet op Bonaire AOV en bedraagt minder dan 500 euro per MAAND!).
Voor de zoveelste maal: prijzen voor levensonderhoud liggen in Bonaire BES gemiddeld tussen de 30 en de 50 procent  hoger  dan in Europees Nederland. Zelfs prinses Beatrix heeft recht op een AOW inkomen van een kleine 1200 euro bruto per maand. Waarom krijgt een Nederlander op Bonaire dan nog geen 500 euro per maand? Hoe kan je het in een geciviliseerde Westerse samenleving als Nederland accepteren dat je ouderen afscheept met zo’n bedrag? Wil Den Haag soms dat de Verenigde Naties deze discriminatoire politiek eens verder onder ogen neemt? Of wil Den Haag de eilanden onafhankelijk maken? Maak een keuze tussen: gelijke rechten en plichten op alle vlakken OF onafhankelijkheid. Meer smaken zijn er na 8 jaren BES-gedrocht freewheelen echt NIET meer.
Boos ben ik en argumenten ga ik niet meer aandragen. Op onderstaande foto ziet u wat je in Bonaire op maandbasis met de toegezegde verhoging van het minimumloon (5%) extra aan kunt schaffen. BV Nederland: schaam je…
Joop geld
Correctie:  op de foto is te zien wat met de verhoging van het minimumloon kunt aanschaffen, niet zoals eerder stond vermeld met het maandloon als geheel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.