* BNNVARA - WAAROM BUBBLINGMUZIEK NOG ALTIJD EEN GUILTY PLEASURE IS

Waarom bubblingmuziek nog altijd een guilty pleasure is

leestijd 4 minuten
Waarom bubblingmuziek nog altijd een guilty pleasure is

Schuren tot de rek uit je broek is versleten. Zó nat zijn, dat je niet meer weet of je haar nu druipt van het zweet of van die bobbel in z’n broek. En hoe bubbling van een ‘black thing’ is veranderd in een ‘white thing’. Onze bubblingking, DJ Don James legt ons in geuren en kleuren uit waarom dansen op bubblingmuziek niet meer weg te denken is uit de Nederlandse uitgaanscéne.

Waarom dansen als stotende jonge puppy’s niet meer van nu is.                                                                                                             

‘Bubbling was heel lang not done. Het was voor een kleine groep mensen heel kort, heel intens.’ Ik begreep direct van Don wat hij hiermee bedoelde. Die tienerdisco’s waar je van je ouders voor je 21e niet eens naar binnen had mogen gluren: daar stond je dan als maagdelijke 14-jarige in je buiktruitje en in een joggingbroek op een vunzig feestje te paraderen. Het dansen begon met slowen. Van vuistjes op iemands schouders leggen om afstand te creëren, naar neukbewegingen maken alsof het topsport was. Veel, veel, veel te snel.

Maar díe tijd bestaat niet meer. Bubbling is volgens Don veel minder trashy geworden. Waardoor mensen gek genoeg de term bubbling niet meer gebruiken en dus ook nauwelijks nog kennen. 

‘Maar bubbling is juist heel erg van nu. Denk aan nummers als: Op en neer van Twoo Crooks & F1irstman of Traag van Bizzy. Maar ook artiesten als Lil Kleine, Boef en Ali B verwerken bubblingvibes in hun tracks. Bubbling van nu is meer verwerkt in de massa. En daardoor juist actiever dan ooit.’

Bubbling is wit gemaakt. Nu dansen ze huppelend om hun handtasje heen.                                                                                            

De bubblingmuziek komt voort uit dancehall. De doelgroep die hiernaar luisterde was alleen heel specifiek. En lang niet alle clubs draaiden deze muziek. Nederlandse bubbling-DJ’s zoals Chuckie en Dyna gingen dan ook over naar house en Latin house en het publiek werd automatisch wit. En om daarop in te spelen namen we afscheid van de allergoorste vieze teksten. Songteksten werden hierdoor liever verpakt.’   

Don James vindt het jammer dat die échte vieze bubbling niet meer de bubbling van nu is. Mensen genieten niet meer van bubbling zoals het vroeger was. Dat dansen tot je erbij neervalt probeert hij tijdens zijn feesten wél bij het publiek naar boven te brengen. ‘Het is oké. Je mág dansen op een fout nummer. We oordelen nu te veel. Dat moet je op zo’n avond helemaal los kunnen laten’. Zijn doel is om jouw guilty pleasures op te rakelen.

Voor als je nog nooit op een bubbling party bent geweest.                                                                                                                     

Oké. Dus je bent nu enthousiast geworden en je wil héél graag met die billen schudden, in plaats van met je armen over elkaar tegen de muur te staan? Lees dan hier nog even wat snelle tips die best handig zijn als je nooit eerder op ’n bubblingparty bent geweest.

1. Trek schoenen aan waar je op kunt dansen! Voor bubbling hoef je niet op hakken aan te komen zetten of in een veel te strak jurkje. Je moet je heupen kunnen bewegen! Sneakers, joggingsbroek they don’t care!

2. Heb je een relatie? Laat hem of haar lekker thuis. Dat levert geheid problemen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

3. Smokkel wat deo mee. En doe waterproof mascara op. Haren stylen is ook geen goed idee. Het kan er nogal nat aan toe gaan met al dat draaien van die heupen.

4. Neem honing mee voor je keel, want je gaat alle nummers mee blèren.                                                                                           

5. En voor de mannen: Geen gebrek aan trillende billen. Dus zorg dat je hem in bedwang houdt