Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waar de mens faalt, pakt de rat haar kans

  •  
19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-01-19 om 10.14.03
Alleen al de gedachte aan het knaagdier, zorgt voor koude rillingen bij vele mensen. Metroreizigers gillen het al uit als ze alleen al in de buurt komen, maar deze gevoelens zijn niet eens zo onredelijk als ze lijken - en wel hierom.
Ratten vormen een groot probleem. Geschat wordt dat het knaagdier jaarlijks zo'n 19 miljard dollar (meer dan 15 miljard euro) aan schade veroorzaakt - en dat is nog alleen maar in de VS. Genoegzaam bekend is dat het dier ook drager kan zijn van diverse gevaarlijke ziektes. Van de 14e tot en met de 19e eeuw veroorzaakte de pest, berucht als 'de Zwarte Dood' vele slachtoffers in Europa. De rat was hoofdverantwoordelijk voor de verspreiding van deze infectieziekte. Tegenwoordig dragen ratten ziektes als E.coli en Salmonella.
Kunnen we dat de rat zelf kwalijk nemen? Volgens knaagdierenspecialist Bobby Corrigan niet. Hij betoogt dat de rat zo succesvol heeft kunnen worden, door toedoen van menselijk falen. Met andere woorden: waar wij het laten liggen, pakt de rat het op.
In deze leerzame video van  VOX , die de moeite van het kijken zeker waard is, legt de specialist uit hoe dat zit. Wellicht dat je na het zien van de video meer begrip kunt hebben voor de rat, al zullen we waarschijnlijk nooit goede vrienden worden.
Door: Pauw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.