Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Vlaamse Friet in gevaar door droogte

  •  
10-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
friet
In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
En daar gaan we weer: naast de banaan , wordt nu ook een andere gele vriend bedreigd: de wereldberoemde Vlaamse Friet uit België. Anders dan de banaan, die wordt bedreigd door een schimmel, wordt de Vlaamse Friet door de aanhoudende hitte bedreigt. De droogte heeft nadelige gevolgen voor de aardappeloogst: deze is met een derde gedaald ten opzichte van het jaarlijks gemiddelde. Er is veel paniek. En terecht.
De prijs van het Bintje, de traditionele aardappel, is hard gestegen. De Bintje-notering van het Belgische PCA/Fiwap stijgt met € 1,50 naar € 1 tot € 5 per 100 kilo. De meest gehanteerde prijs is € 4 tot € 5.Ook in Nederland stijgt de prijs: PotatoNL stijgt de fritesnotering met 75 cent naar € 7 tot € 10 per 100 kilo. Voor overige frites stijgt de notering met € 1,50 naar € 7 tot € 12.
Frituristen
Bernard Lefèvre, voorzitter van het Nationaal verbond van frituristen (Navefri-Unafri), stelt tegenover  Politico  dat België met een regelrechte aardappelramp te maken heeft. “De aardappel is onderdeel van de Belgische cultuur. Het is meer dan een groente: het is een Belgisch symbool”, zegt Lefèvre.
Onze zuiderburen hebben inmiddels om financiële hulp gevraagd bij de EU om de droogte in het noorden van Vlaanderen, het gebied dat het hardst is getroffen door de hitte, te bestrijden. 
Lefèvre voegt toe dat de kwaliteit van de oogst pas in september gecontroleerd kan worden. Maar als het zo doorgaat, dan wordt het misschien een onsje patat minder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.