Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een hokje met | Veerle Witte

  •  
13-12-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
veerlewitte2

Veerle is al jaren reisjournaliste en heeft besloten haar leven in Nederland achter te laten om op duurzame wijze de wereld rond te trekken, samen met haar vriend. “We willen samen verhalen maken”. Ze reist voor haar werk, maar is zich daardoor ook bewust geworden van de impact die reizen heeft. “Ik ben gaan nadenken over de boodschap die ik wil vertellen en toen viel alles op zijn plek: Ik wil duurzaam reizen”.

Wat heeft jou ertoe laten besluiten de wereld rond te trekken op een duurzame manier?

“Dat is een heel natuurlijk proces geweest. Ik werk al heel lang als reisjournalist en daarvoor ben ik veel op pad. Ik kwam op steeds meer plekken, ik ontmoette steeds meer mensen en ik raakte steeds vaker betrokken bij projecten met duurzame initiatieven. Ik heb dan ook gezien dat reizen veel schade kan aanrichten en dat heeft gezorgd voor mijn interesse in duurzaam reizen."

Wat versta je precies onder duurzaam reizen?

“Het gaat vooral om het ‘bewuster reizen’. Bewuster zijn van de impact die je hebt als toerist, want duurzaam reizen zorgt ervoor dat je de negatieve impact beperkt en je positieve impact vergroot. Dit kan je doen door te slapen in een homestay bij mensen thuis, waardoor jouw geld terecht komt in de lokale economie en dus niet bij de grote hotelketens. Je kan ook altijd een herbruikbare drinkfles meenemen, om zo plastic afval te beperken. Of shampoo zonder schadelijke chemicaliën voor de natuur gebruiken als je jezelf moet wassen ergens midden in de jungle in een rivier. Hierdoor zal je bewuster reizen en minder schade aanrichten als toerist."

Neem je dan ook alleen de fiets in plaats van de motor bijvoorbeeld?

“Dat weet ik nog niet heel goed, maar het lijkt mij heel leuk om ter plekke eerder te kiezen voor kajakken, hiken en fietsen dan voor een scooter. En ja, soms zal ik inderdaad een auto moeten huren of met het openbaar vervoer moeten gaan. Daar ontkom ik niet aan. Ik denk ook niet dat dat het verschil gaat maken. Maar door er in mijn activiteiten in ieder geval rekening mee te houden denk ik dat ik al een heel groot verschil kan maken."

Vliegtuigen stoten veel CO2 uit, ben je je daarvan bewust tijdens je reis?

“Jazeker! Het vliegen is natuurlijk één van de meest schadelijke dingen voor het milieu. Ik wil dan ook echt CO2 van de vluchten compenseren. Dat doe ik door middel van een tool op internet. Via deze tool kan ik mijn vlucht invoeren en dan wordt er een bedrag berekend dat ik zou moeten betalen om de CO2-uitstoot te compenseren. Door dat bedrag te betalen worden er bomen gepland en die neutraliseren de CO2-uitstoot. Ik compenseer dus heel letterlijk."

Leef je in Nederland ook duurzaam of is het alleen een uitdaging voor op reis?

“Thuis eten we 100% veganistisch. Vlees- en zuivelconsumptie zijn één van de meest vervuilende dingen die er zijn, het is een gigantisch probleem. Ik geloof niet dat je maar met alles moet stoppen, zoals met vlees eten en vliegen, maar het gaat erom dat we allemaal net iets minder moeten doen. We doen het allemaal veel te veel. Stel dat iedereen drie dagen in de week geen zuivel en vlees zou eten, dan hoeven de dieren niet zo’n slecht leven te leiden en dan zal het niet meer zo’n grote impact hebben op de klimaatverandering."

Iedereen reist tegenwoordig. Backpacken in Azië is het nieuwe Salou en iedereen reist om ‘zichzelf tegen te komen’. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Dat vind ik lastig. Ik begrijp ieders wens om dat reizen, want het is ook heel goed. Maar het is wel belangrijk om heel veel respect te hebben voor de lokale bevolking, voor de natuur, en voor de dieren. Vooral in Azië zijn er veel dierenattracties met olifanten en tijgers, maar toeristen hebben geen idee welk leed er schuilt achter de attractie. Backpackers moeten zich bewust worden van hun impact en ze moeten niet alleen maar reizen om te feesten. Ik denk dat reizen belangrijk is om er iets voor jezelf uit te halen en iets bij te kunnen dragen aan de cultuur."

Wat maakt jouw wereldreis anders dan die van anderen?

“We hebben een enkel ticket geboekt en we gaan weg zolang het werkt. Mijn vriend zal zijn fotografie oppakken en we gaan veel video’s maken met een drone, om zo toch te kunnen werken. En daarmee geld te verdienen. Er zijn natuurlijk veel reisblogs tegenwoordig, maar ik heb het gevoel dat er wat diepgang mist. Met mijn eigen blog zou ik graag de andere kant van reizen willen laten zien en mensen bewuster laten worden van reizen door projecten aan het licht te brengen over natuurbehoud en dierenbescherming. Daarnaast kunnen mensen veel doen om de lokale bevolking en de natuur te helpen, waardoor je als reiziger echt iets bijdraagt, in plaats van ‘alleen maar neemt’."

Je bent al in superveel verschillende landen geweest, wat is je favoriete plek op aarde?

“Ik vind het altijd heel moeilijk om één plek te noemen. Alles is zo verschillend en ieder land heeft weer zijn eigen charmes die je niet met een ander land kan vergelijken. Als ik mijn favoriete land moet noemen dan is het IJsland óf Colombia. Ik ben heel erg weg van IJsland, want het landschap is bizar; vol vulkanen, gletsjers, bergmeren. Het was gewoon anders dan dat ik ooit had gezien."
veerle ijsland

Is het nog wel speciaal om zo veel te reizen?

“Als je lang achter elkaar reist en je zit lang in één gebied, dan ben je soms wel eens iets zat. En ik kan me ook voorstellen, dat als wij eenmaal een half jaar onderweg zijn, dat we dan ook wel weer zin hebben om naar huis te komen. Dat we dan denken ‘pff het zal allemaal wel met de hikes, de tempels en alles wat we gaan zien’. Maar op dit moment is iedere reis voor mij steeds weer anders. Zeker als ik mijn reizen zelf kan indelen en zelf kan plannen, dan geeft mij dat toch wel heel veel voldoening. Het blijft gewoon heerlijk om die vrijheid te hebben, om veel in de natuur te zijn en om veel inspirerende mensen te ontmoeten."

Je gaat je werk meenemen op reis. Vind je het niet moeilijk om Nederland achter je te laten als ondernemer?

“Nee, ik vind dat niet moeilijk, want ik ben al vaker voor langere periodes naar het buitenland geweest. Mijn vrienden en familie gaan, als het goed is, nergens heen. Dus als ik terugkom is alles hetzelfde. Tuurlijk vind ik het ook spannend, maar ik weet ook hoeveel voldoening, rust en vrijheid het kan geven om alles even los te laten en gewoon te gaan. En het voelt voor mij heel erg goed dat ik werk mee kan nemen en dat er dus gewoon geld binnen blijft komen. Bovendien heb ik als freelancer geleerd dat er altijd wel weer iets op mijn pad komt."

Wat is je uiteindelijke doel en boodschap met je duurzame reis?

“De boodschap die ik wil uitdragen is dat we uiteindelijk allemaal wat bewuster en duurzamer moeten reizen, zodat we er langer van kunnen blijven genieten. Daarnaast hoop ik het stoffige imago van ‘duurzaam reizen’ af te halen. Duurzaam reizen is juist supertof, door meerdaagse hikes te doen en door actieve dingen te doen in de bergen. Heel veel backpackers volgen dezelfde trail en daar is niets nieuws aan. Het is juist heel bijzonder om van de gebaande paden af te gaan en naar plekken te gaan waar toerisme echt nodig is."

Ben je nooit bang dat je dingen tegenkomt waar je niet op gerekend hebt?

“Nee, ik ben sowieso niet bang ingesteld. Ik geloof altijd dat je je hart moet volgen en dat je alles moet doen dat goed voelt. Ik geloof niet dat van de gebaande paden afgaan per se gevaarlijker is dan ‘het normale’, want dat betekent niet dat je helemaal van de radar moet verdwijnen. Je moet altijd rekening houden met je veiligheid, dus altijd laten weten waar je bent. En nooit zomaar in je eentje de jungle intrekken, maar altijd slimme keuzes maken. Als je echt een stuk wil verkennen waar geen mensen zijn, dan moet je met een lokale gids gaan, die daar dus ook weer aan verdient en je ook echt kan vertellen hoe het zit. En zo is de cirkel weer rond."
Benieuwd naar haar reis? Volg Veerle via Travel Better.
Veerle en haar vriend vertrekken op 18 december naar Mauritius, waar ze de avontuurlijke kant van het eiland op duurzame wijze gaan verkennen met Mauritius Conscious , een duurzame reisorganisatie. Daarna reizen ze waarschijnlijk verder naar Réunion, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en via de Polynesische Eilanden en Papoea naar Indonesië. Ze gaan verschillende projecten van het Wereld Natuur Fonds bezoeken en proberen zoveel mogelijk samen te werken met duurzame reisorganisaties.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.