Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Vaginaprobleempjes | Datetiquette

  •  
27-10-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
620 keer bekeken
  •  
Datetiquette_vaginaprobleempjes_thumb
In de rubriek Datetiquette belicht Emma de leuke en minder leuke kanten van alles wat met relaties te maken heeft. Van betrapt worden wanneer je je aftrekt op dubieuze websites, tot rela's en prela's. Want seks en daten zijn misschien wel de leukste dingen in de wereld - maar ook de allermoeilijkste. 
Stel, je hebt een vagina, en die stinkt. Of jeukt. Of lekt.
Dat is kut (haha). Maar wat doe je eraan? Je koopt een doos inlegkruisjes, wat intieme zeep. Misschien ga je naar de dokter, laat je een uitstrijkje maken of krijg je een wattenstaafje in je doos - en dan maar wachten op die uitslag over je uitslag. Misschien ziet de dokter al meteen wat voor schimmeltje je hebt – hoppa, zalfje erop en klaar is Kees.
Maar zo snel klaar is Kees eigenlijk niet. Probleempjes met de benedenbuurvrouw gaan vaak gepaard met een heleboel schaamte. Want alles wat er mis is met het gebied rond je vagina is viezig, en moet niet over gepraat worden. Maar dit zouden we eigenlijk wel moeten doen. Of in ieder geval vaker.

Vaginapraat

Het is natuurlijk vrij logisch dat je niet altijd evenveel behoefte hebt om met Jan en alleman te praten over je vaginaprobleempjes. Maar het met niemand delen is wel vrij vergaand. En toch gebeurt dit veel – ook bij vrouwen onderling zijn vaginaprobleempjes geen veelbesproken onderwerpen. Althans, zo heb ik dit zelf ervaren. Met een aantal vrouwen in mijn directe omgeving ben ik hier heel open over, maar een heleboel vrouwen zijn dit ook weer niet. Nu heb ik niet het idee dat deze vrouwen om mij heen – die overig geweldig zijn – niet open zouden staan voor een eventueel probleemgesprek, veel vrouwen met een vaginaprobleem kiezen er zelf voor hier niet over te praten.  
Dat komt denk ik omdat je als vrouw vooral over je vagina leert dat er allerlei ongemakken aan verbonden zitten. En daarna leer je direct allerlei handigheidjes om deze ongemakken te verbergen. Stinkt het? Gebruik dan intieme zeep. Heb je last van afscheiding? Gebruik dan geparfumeerde inlegkruisjes. Ben je ongesteld? Ren dan rond in een wit jurkje met een tampon in je doos. Dan heeft in ieder geval niemand anders last van jouw ongesteldheid! Hoezee!

Probleempjes

Als jonge vrouw groei je vaak op met allerlei vragen over je vagina en alles er omheen. Op het uiterlijke vlak ben je bijvoorbeeld vaak benieuwd of je schaamlippen niet te groot of te klein zijn. Of je maakt je zorgen om je hoeveelheid schaamhaar. En de plekken waar die haren groeien.
Het helpt ook niet dat de maatschappij vooral geneigd is om de ongemakken en de probleempjes van het vrouwelijk geslachtsorgaan te benadrukken. Producten als Lactacyd belichamen dit. Nog voor ik het zelf ooit had geroken wist ik dat vagina’s stonken. Dat hoorde en las ik immers overal. Maar de focus ligt vooral op het verbergen van al deze ongemakken. Val de buitenwereld niet lastig met jouw stank! Zorg dat vooral anderen geen last hebben van jouw problemen! Verberg het! Bespray het! STOP HET WEG!!1!!1
Daarnaast vormt ongesteldheid is natuurlijk het paradepaardje van vrouwelijk ongemak en dus commercie. Je bloedt eens per maand uit je vagina, dus daar moeten producten op verzonnen worden. En hierbij wordt totaal geen aandacht besteed aan de hormonale effecten van de menstruatie – nee, het gaat om dat bloeden. Waarom? Nou, omdat dat iets is waar de buitenwereld wat van merkt. Dat jij je van binnen ongelofelijk verward voelt door je hormoonhuishouding doet er veel minder toe – dat kan rustig onder de noemer ‘ben-je-ongesteld-of-zo’ worden geschaard.

Oplossingen

Maar al deze zelfbenoemde ‘oplossingen’ vormen niet de daadwerkelijke oplossing voor je kutprobleempjes. Wat wel helpt? Praten. Erachter komen dat heel veel kwaaltjes eigenlijk doodnormaal zijn, of er juist achter komen dat je de hulp van een dokter nodig hebt. En niet die van een of andere letterlijk en figuurlijke kutzeep.
Als je naar de dokter gaat en je komt erachter dat er iets mis is, praat dan ook. Dan kan je erachter komen dat je niet alleen bent, dat een schimmeltje niet vies of zeldzaam is, en als het erger is dan dat kan je bij anderen troost zoeken. En misschien kom je zo wel iemand tegen die in hetzelfde schuitje zit als jij. Hoe ga je hier ooit achter komen als je er nooit over praat?
Het belangrijkste is dat je erachter komt dat je vagina, je schaamlippen, je vulva en alles wat erbij hoort niets zijn om je voor te schamen. Ook niet als er iets mis mee is. Problemen los je daarnaast niet op voor een ander, maar in de eerste plaats voor jezelf. Zelfhulpmiddelen boordevol parfum en zurigheid spelen in op onzekerheden, maar vergroten uiteindelijk vooral het probleem. Zo gooien al die intieme zeepjes de natuurlijke balans in je vagina overhoop. En dat is heel slecht en ook nog eens niet nodig – je vagina verschoont immers zichzelf.
Praat. Met een ouder, je beste vriend(en), een dokter of iemand anders. En wees trots op je kut.
Ongesteldheid. Bloeden uit je vagina. Eén van de meeste bekende vagina-probleempjes. Alhoewel – echt een probleem is het niet. Het is best bijzonder. Lees hier waarom Emma dat vindt.

Meer over:

vagina, seks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.