Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Uit Coma

27-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Elk jaar raken in Nederland tussen de 1.000 en 3.000 mensen in coma. Velen van hen komen daar niet meer uit, onder meer omdat op de intensive care vaak te snel de conclusie wordt getrokken dat de patiënt niet meer bij zal komen. Volgens de wereldvermaarde neuroloog Steven Laureys wordt er zelfs in een derde van de diagnoses ten onrechte van uitgegaan dat de patiënt vegetatief is.
Opgegeven patiënten overlijden of komen in een verpleeghuis terecht. Terwijl een deel van hen wel degelijk nog dingen meekrijgt. Zij zijn wat Laureys ‘minimaal bewust’ noemt. De voetballer Appie Nouri bevindt zich in zo’n toestand.
In het televisie-tweeluik  Uit Coma onderzoekt Paul Witteman wat er de laatste jaren is veranderd aan ons begrip van wat coma is – en in het verlengde daarvan wat bewustzijn is. En wat hebben we geleerd over hoe we mensen uit coma kunnen halen?
"In het tweeluik bezoek ik onder meer een revalidatiecentrum in Tilburg. Ze slagen er daar met het zogenaamde VIN-programma in om zo’n twee derde van de comapatiënten die worden binnengebracht, weer te doen ontwaken. En dat terwijl al die mensen door hun artsen al waren opgegeven. Ook bekijk ik in Luik hoe bij comapatiënten wordt geprobeerd om hun hersenen met elektriciteit en magnetisme weer op gang te brengen."
Mensen die in coma hebben gelegen vertellen Paul over de herinneringen die zij aan die tijd hebben, en hoe het voor hen was om er weer uit te ontwaken. Daarnaast bezoekt Paul familieleden van mensen die nu in coma liggen.
Een van de mensen die Paul bezoekt is Rosa, die drie maanden in coma lag. Zij was samen met haar zus en revalidatie-arts te gast bij Pauw .
  Uit Coma is op de donderdagen 27 september en 4 oktober om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Meer over:

documentaire, coma
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.