Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Strijders: Meyer Sluyser

24-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
255.w635.1e78f6c.3912a21
Opgegroeid in een joods gezin met een sterke socialistische overtuiging is het niet gek dat Meyer Sluyser zich op dertienjarige leeftijd aansloot bij de Arbeiders Jeugd Centrale. Drie jaar later werd hij lid van de SDAP. Door geldgebrek kon Sluyser geen voortgezet onderwijs volgen. Dus na de driejarig MULO en wat kantoorbaantjes werd de autodidact tolk bij internationale socialistische bijeenkomsten.
In 1926 werd Sluyser lid van de pas opgerichte VARA. Een jaar later werd hij voorzitter van de afdeling Amsterdam en lid van het hoofdbestuur. Sluyser streed altijd voor de belangen van zijn omroep. Hij was fanatiek in de strijd voor meer zendtijd en verzette zich tegen de AVRO en de overheidscensuur. Daarnaast verzorgde Sluyser van 1930 tot 1940 de filmrubriek ‘Van het Witte Doek’ en in 1932 was hij de motor van de VARA-film "Stuwing", een van de eerste Nederlandse geluidsfilms.
Naast VARA werkte Sluyser ook het sociaaldemocratisch dagblad Het Volk . Hierin schreef hij onder andere artikelen over de onderdrukking van de Joden in Oost-Europa. Toen in 1933 in Duitsland Hitler aan de macht kwam, waarschuwde Sluyser via zijn colportage blad Vrijheid Arbeid Brood voor het onheil dat dreigde vanuit het Nazisme, Fascisme en Communisme. Hij wilde dat VARA-collega Gert-Jan Zwertbroek dit ook deed in zijn radio-uitzending. Maar tevergeefs: hun opvattingen stonden lijnrecht tegenover elkaar, wat Gert-Jan Zwertbroek uiteindelijk in de problemen bracht.
In 14 mei 1940 wist Sluyser met zijn gezin via IJmuiden met groot geluk naar Engeland te ontkomen. Daar wist hij van zijn radio-achtergrond te profiteren en werd chef van de Radioluisterdienst, die berichten uit Nederland voor de Nederlandse regering in Londen analyseerde. Sluyser schreef teksten voor het radiocabaret ‘De Watergeus’, en leidde het programma ‘De Flitspuit’, dat een jaar lang grote bekendheid kreeg bij luisteraars in bezet Nederland. Daarnaast bedacht hij de naam ‘Radio Oranje’ voor het Nederlandstalige BBC programma.
In juni 1942 werd Sluyser als enige sociaal-democraat benoemd tot lid van de Buitengewone Raad van Advies die de Nederlandse regering en Koningin adviseerde over wat er na de oorlog in Nederland diende te gebeuren. Hij drong er (aanvankelijk als enige) op aan dat het in 1940 zittende Nederlandse parlement, aangevuld en gezuiverd, bij de bevrijding van het land zijn functie diende te hervatten. Het vervolgens in deze geest uitgebrachte meerderheidsadvies had Sluyser opgesteld.
Eenmaal terug in het bevrijde Nederland, richtte Sluyser het socialistische dagblad ‘Het Vrije Volk’ op waarvoor hij reportages en talloze reizen maakte. Ook ging hij verder bij de VARA. Vanaf 1950 verzorgde hij iedere zaterdagavond het ‘Commentaar op het Nieuws’. Zijn zoon Mels vertelde ooit over zijn vader: “Na het zaterdagse 6 uur nieuws op de VARA-radio gaf mijn vader zijn ‘commentaar op het nieuws’, steevast afsluitend met de woorden “en ik wens u smakelijk eten luisteraars”.  In Joodse kringen stond hij bekend als de ‘kippensoep-versjteerder’, omdat hij onder het avondeten vooral pessimistische geluiden over de wereldgebeurtenissen liet horen."
Tot in 1969 verzorgde Sluyser zijn wekelijkse commentaar-rubriek: toen werd hij verzocht zich terug te trekken. Zijn politieke opvattingen weken zo af van het VARA-bestuur dat het niet meer paste bij de omroep. Sluyser wist zich geen raad met de kant die de PvdA opging. Na 44 jaar kwam er zo een eind aan Meyer Sluyser’s VARA-carrière. De oorkonde die hem als “lid van verdienste” werd uitgereikt stuurde hij boos terug. Hij bleef actief als schrijver van een aantal succesvolle bundels over het gewone leven in de vooroorlogse Amsterdamse jodenbuurt.  
Wil je nog meer over VARA Strijders lezen? Kijk hier voor de biografie van Gert-Jan Zwertbroek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!