* BNNVARA - Stiefkind dupe van de wet | Zembla
Word lid

Kijk terug: Stiefkind dupe van de wet | Zembla

leestijd 2 minuten
Kijk terug: Stiefkind dupe van de wet | Zembla

Stiefouders moeten na een scheiding ook verplicht kunnen worden om alimentatie te betalen voor hun stiefkind. Dat zegt Cees van Leuven, raadsheer aan het gerechtshof van Den Bosch woensdag in de ZEMBLA-uitzending Stiefkind van de Rekening. Hij vindt dat een wetswijzing op zijn plaats zou zijn: “De wet zou voor evenwicht moeten zorgen, voor balans. Waar er rechten zijn, moeten er ook verplichtingen zijn. Het wordt als een groot manco ervaren - ook door mijn collega’s - dat we geen maatwerk kunnen toepassen als een kind lang in een stiefgezin heeft gezeten,” aldus Van Leuven. 


Kijk hier de hele aflevering:

De raadsheer die bij het gerechtshof in Den Bosch veel familiezaken en vechtscheidingszaken doet, vindt het niet terecht dat een stiefouder bij de rechter nu wel kan vragen om een omgangsregeling maar omgekeerd niet verplicht kan worden tot het betalen van alimentatie. Van Leuven zegt in Zembla: “Het zou logisch zijn dat de stiefouder ook financieel verantwoordelijkheid blijft dragen voor het kind.”  

Vechtscheiding

Als de ouder en stiefouder ook nog samen een kind hebben gekregen, wordt voor dat biologische kind wel alimentatie betaald. Van Leuven meent: “Dat voelt voor die kinderen zelf onderling ook zeer onrechtvaardig.” Twee op de drie samengestelde gezinnen lopen stuk.

Een van de risicofactoren van een samengesteld gezin is een nog slepende vechtscheiding tussen de biologische ouders. Raadsheer Cees van Leuven: “Wanneer er een vechtscheiding was in de oorspronkelijke relatie gaat die vaak verder in de nieuwe relatie. De vechtscheiding komt in het nieuwe gezin binnen en vervuilt alles.”

Een op de drie getrouwde kerngezinnen gaat jaarlijks uit elkaar. Volgens het CBS gaat dat steeds meer om jonge stellen met kinderen. Volgens deskundigen in Zembla vinden ze daarna relatief snel weer een nieuwe liefde op het schoolplein of op een datingsite. Niet lang daarna ontstaat vaak het samengestelde gezin. Gezinsgeluk dat vaak van korte duur is, omdat veel stiefouders onderschatten hoe moeilijk het is om van het kind van een ander te houden. Stiefkinderen zijn vaak nog in de rouw vanwege de scheiding en dulden geen nieuwe opvoeder.

 

Door: Zembla