* BNNVARA - Solliciteer als mbo’er ook op hbo of wo-stages
Word lid

Solliciteer als mbo’er ook op hbo of wo-stages

leestijd 3 minuten
Solliciteer als mbo’er ook op hbo of wo-stages

Iedereen moet wel een keer stage lopen. Maar vooral voor de mbo’ers is dit niet altijd even makkelijk. Er wordt namelijk vaak gevraagd naar studenten die minimaal hbo gedaan hebben. Dat kan heel demotiverend zijn en zelfs voelen alsof je geen kans maakt op welke stage dan ook. Maar ik ben hier om jou, de mbo’er, te vertellen dat je daar schijt aan moet hebben. Dikke vette schijt.

Waarom ze hbo’ers of wo’ers vragen

Als je een vacature ziet die vraagt om hbo of wo studenten is dat niet per se omdat bedrijven absoluut geen mbo’ers willen. Integendeel juist. Het is vaak gewoon een onbewuste keuze. Ze kennen bijvoorbeeld de kwaliteit van mbo’ers niet. Of het is voor bedrijven traditie om een hbo’er of wo’er aan te nemen. Of, nog trivialer, ze hebben maar één optie mogen aanvinken bij het kopje ‘niveau’, dus kiezen zij voor het gemiddelde, tussen mbo en universitair in. Helaas een optie die jou het gevoel geeft dat je geen schijn van kans maakt. Maar dat is dus niet zo.

Is mbo wel goed genoeg?

Er zullen vast bedrijven zijn die wél bewust mbo’ers afwijzen. Of nou ja, afwijzen. Eigenlijk geven ze hen niet eens de kans om zichzelf te bewijzen. Ik sprak laatst een meisje uit de eerste van het mbo, die vroeg: “Ben je gewoon aangenomen? Zelfs als je mbo doet?” Dat brak echt mijn hart. Normaal gesproken zou ik het verkeerd opvatten en echt op mijn pik getrapt zijn – want dat wordt meestal tegen mij gezegd door hbo’ers. Maar ik begreep haar zorgen. Want ik word ook onzeker van al die vacatures waar ik niet op mag reageren. Dus wat ik haar vertelde zal ik jou ook meegeven.

Prove them wrong

Laat je niet afschrikken. Heb schijt aan wat ze vragen en bewijs het tegendeel. Jíj bent wat zij zoeken en daar kan niemand tegenop. Solliciteer gewoon. Bel ze op, om te vragen of het bedrijf jouw sollicitatie goed heeft ontvangen en toon initiatief. Want dat eerdergenoemde vinkje bij opleidingsniveau dat bedrijven aanvinken, kan ervoor zorgen dat stageplatforms zoals Mediastages jouw CV direct afwijzen. Die sollicitatie komt dan niet eens aan bij het bedrijf, want die filteren zij eruit. Daarom een tip: neem direct contact op met de contactpersoon die hoogstwaarschijnlijk onderaan de vacature staat. Bel er alleen netjes achteraan om te bevestigen dat de sollicitatie binnen is, zodat zij weten dat je enthousiast bent en zeker van je zaak. Maar word geen stalker. Stalken is niet cool.

Mij is het gelukt - zonder stalken

Ik heb een stage bemachtigd bij BNNVARA, waar normaal gesproken ook alleen ‘hoger opgeleiden’ voor mogen solliciteren. Maar omdat ik het wel waagde om te solliciteren op deze functie, zit ik hier toch! Look at me now. En dat kan jij ook. Als je maar je droom najaagt. Nevermind, dat klinkt te cheesy. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen, is dat je gewoon moet doorzetten. Gewoon solliciteren. Niet bang zijn dat je wordt afgewezen op basis van jouw niveau. Schrijf gewoon een killer motivatiebrief, wees zelfverzekerd op je sollicitatiegesprek en bel ze kapot als ze je daarvoor niet eens uitnodigen (zonder te spammen natuurlijk). Moest ik ook doen. Is gelukt. Kijk maar.