* BNNVARA - Skarp Laser Razor | Kickstartfloppers
Word lid

Skarp Laser Razor | Kickstartfloppers

leestijd 2 minuten
Skarp Laser Razor | Kickstartfloppers

Kickstarter is een kweekvijver voor futuristische bedrijven. Veel creatieve en vernieuwende producten zien hier het eerste levenslicht. Ze beloven je gouden bergen. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer deze beloftes niet kunnen worden ingelast? Ik neem je mee naar de virtuele begraafplaats waar de kickstartpareltjes liggen begraven die nooit het zonlicht hebben gezien. Deze week bezoeken we het graf van de Skarp Laser Razor.

“Als u nu 130 dollar over maakt, dan stuur ik u volgend jaar een supersonisch scheermes toe met een nog niet ontwikkelde supertechniek waarmee je haren worden weggelaserd”.

Werd je door deze tekst getriggerd om direct die 130 dollar over te maken? Nee, natuurlijk niet. Je lacht erom en denkt waarschijnlijk dat dit een of ander onzinverhaal is van die ene prins in Nigeria, die altijd een miljoen euro naar je over wil maken. Toch heeft het Kickstarter-project van dit laserscheermes maar liefst VIER MILJOEN DOLLAR opgehaald. Er zijn dus duizenden mensen die zo gek waren om hun zuurverdiende centen te beleggen in een nog-niet-ontwikkelde-onzin-techniek. 130 dollar, ongeveer 110 euro. Met dat geld kan ik mezelf twee jaar lang voorzien van een gladgeschoren baby face.

Ik moet toegeven dat de Kickstarter-pagina van dit project er wél heel professioneel uitziet. Een prachtige foto van de twee goedlachse bedenkers Morgan en Paul en een dozijn bulletpoints met de voordelen van het niet-bestaande product. Natuurlijk kan een foto van een professor, die zegt dat het geen probleem moet zijn om een laserscheermes in elkaar te knutselen, ook niet ontbreken.

Het scheermesproject heeft zelfs een prototype. Een beetje research leerde me dat het apparaat welgeteld twee haartjes van je kin kan schieten en daarna weer aan de stroom gelegd moet worden. Dus als je maandagochtend geschoren op je werk wil komen, dan kun je beter direct op de vrijdagmiddagborrel beginnen met scheren.

Zoals je inmiddels wel begrijpt is dit project nooit van de grond gekomen. Zelfs niet met die vier miljoen aan funding. De techniek liet de uitvinders in de steek. Maar al zou de techniek het ooit toe laten om zelf al je haren weg te branden met een laser, zou jij het dan aandurven om je klokkenspel of bikinilijn hier mee bij te werken?

 

Door: Ijsbrand ter Horst