Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Rennen voor je leven in een liefdevolle hippiestad!

03-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
mauricesanfrancisco
Bedreigd worden met een mes van formaatje Rambo en letterlijk rennen voor je leven. Klinkt niet echt als de ideale vakantie. Het overkwam presentator Maurice Lede (31) zeven jaar geleden in San Francisco. Niet gek dus dat hij even moest nadenken om de Californische stad voor het nieuwe programma 3 op Reis Midweek een tweede kans te geven. 

Zwervers en rotweer

Terwijl de één bij San Francisco denkt aan ‘peace, love and happiness’, dacht Maurice dus eerst voornamelijk aan ‘zwervers en rotweer’; gebaseerd op een ervaring die hij daar had in 2010. “Ik deed een roadtrip door de VS met vrienden en San Francisco was onze laatste stop. De stad viel ons enorm tegen. Oké, we hadden dan ook slecht weer én een hotel in een achterbuurt; als we ook maar één voet buiten de deur zetten, kwam er gelijk iemand aanlopen om te bedelen.”
Maar daar bleef het niet bij. “Een verwarde man bleef maar achter me aan lopen om me zonder reden uit te schelden. Het beste is dan natuurlijk om dat te negeren, maar toen hij maar niet ophield, draaide ik me om zei ik: what’s your problem?! Op dat moment trok hij een mes van formaatje Rambo en zetten we ‘m op een lopen. Het was onze laatste avond daar, dus ik wilde de stad het liefst zo snel mogelijk vergeten.” 

Protesteren in je niksie

Inmiddels heeft die nare ervaring plaatsgemaakt voor een hele goede toen hij opnieuw op pad mocht voor 3 op Reis. “Er hangt echt een bijzondere vibe in deze ‘city of freedom’. Iedereen is zich bewust van het imago van de stad en wilt dat ook bewaken. Dat levert leuke en interessante ontmoetingen op. Tijdens een nudisten-demonstratie liep ik door Castro District, langs die karakteristieke Victoriaanse huizen op die bekende steile heuvels, omringd door tientallen vrolijke, naakte mensen. Ook dat is San Francisco.”
Maurice 3 op reis midweek california
Het hippiegedachtegoed dat in SF is blijven hangen, spreekt Maurice aan. “Het idee is prachtig. Iedereen is gelijk, flink aan het experimenteren en aan het protesteren. Dat zouden wij ook meer moeten doen; meer peace & love. Qua opvattingen, muziek en kleding is er in SF veel ontstaan waar we nu nog de vruchten van plukken. Maar hoe mooi zo’n periode ook lijkt, uiteindelijk houdt het geen stand. En ik denk dat het hippietijdperk door de jaren heen ook wel geromantiseerd is. Maar als de tijdmachine ooit uitgevonden wordt, kan je mij vinden in de 70s!”

Tour de doodswens

De eerdergenoemde steile heuvels zijn ook echt kenmerkend voor de stad. Maurice’ ogen rolden dan ook bijna uit zijn kassen toen hij twee toeristen zag op jawel… een huurfiets. “Waarom zou je daar in godsnaam gaan trappen? Natuurlijk, in veel steden krijg je al fietsend een goed beeld van een stad, maar in SF heb je na één blokje om drie weken spierpijn. Of wat als je remmen blokkeren?!”

Ontdek SF zoals Maurice:

“Haight-Ashbury, Sausalito, Chinatown, Fishermans Wharf, Castri district, rondrijden in een tram: het is allemaal de moeite waard. Maar als ik moet kiezen dan toch echt de Golden Gate Bridge. Zo’n grootse bouwconstructie, dat moet je met je eigen ogen zien! Al is het hopen dat je ‘m ook echt kúnt zien… Door de ligging van de stad is-ie vaak bedekt door mist. Wat ook wel weer wat heeft. Tip: rijd eroverheen met open dak en zet het bekende liedje Scott McKenzie op. Epische ervaring!”
Meer Maurice in San Francisco? Maandagavond 3 juli trapt hij 3 op Reis Midweek af! Elke weekdag 19.55 uur op NPO 3.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!