* BNNVARA - PvdA: betaal eerlijke prijs voor beter boeren | Kassa
Word lid

PvdA: betaal eerlijke prijs voor beter boeren | Kassa

leestijd 1 minuut
PvdA: betaal eerlijke prijs voor beter boeren | Kassa

Boeren moeten meer geld krijgen voor hun producten. In ruil voor een ,,eerlijke prijs'' moeten zij hun dieren beter behandelen en de natuur helpen beschermen, vindt de PvdA. De oppositiepartij wil de afspraken vastleggen in een 'nationaal landbouwakkoord'.

Strijd tussen boren en natuur beschermers

Tweede Kamerlid William Moorlag wil af van de strijd tussen boeren en natuurbeschermers. Die zien hun belangen nog vaak als tegengesteld. Natuurorganisaties klagen dat boeren te weinig werk maken van dierenwelzijn en natuurbehoud. Boeren kunnen vaak nauwelijks het hoofd boven water houden en vrezen dat nog meer eisen hun de das omdoen.

Boeren die natuur en dier in gevaar brengen moeten oppassen

Om boeren te kunnen belonen met een hogere prijs, wil Moorlag ook de supermarkten en de voedingsindustrie bij het akkoord betrekken. Boeren die hun dieren en de natuur in gevaar brengen, moeten wat de PvdA'er betreft juist op hun tellen passen. De supermarkten moeten nog eens nadenken of ze wel van zulke boeren willen afnemen, vindt Moorlag. Wie geen beterschap toont moet een beroepsverbod kunnen krijgen.

Gedragscode

De boeren zelf doen er volgens de PvdA goed aan een gedragscode op te stellen.