Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Oudste vrouw ooit (122) liegt over leeftijd

  •  
02-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
647 keer bekeken
  •  
oudstevrouwooit_thumb
‘De oudste vrouw ooit’ Jeanne Calment blijkt toch helemaal niet zo oud te zijn als altijd werd gedacht. De Française – overleden in 1997 op 122-jarige leeftijd – is volgens Russische onderzoekers een leugenaar en zou eigenlijk maar 99 geworden zijn.
Jeanne is wereldberoemd en heeft naar eigen zeggen Vincent van Gogh in levenden lijve ontmoet. “Hij was lelijk en onbeleefd” zei ze over de beroemde schilder.
Maar uit een Russisch onderzoek van Nikolay Zak blijkt dat mevrouw Calments legendarische status is gefundeerd op een leugen. Ze is niet de oudste vrouw ooit. Jeanne Calment is namelijk helemaal niet Jeanne Calment, maar haar dochter.

Gedaanteverwisseling

“Uit interviews, foto’s, biografieën en andere documenten komen allemaal tegenstrijdigheden naar voren over haar leven’’, aldus onderzoeker Nikolay Zak. Zak werkt bij het Wiskundig Centrum in Moskou (MCCME). Hij ontwikkelt een wiskundig model om meer te weten te komen over langlevenden, en stuitte bij dat onderzoek op het leven van de Française.

De echte

De echte Jeanne Calment werd in 1875 geboren in Arles, Zuid-Frankrijk en werd beroemd toen ze 110 werd. Maar toen de vrouw 100 werd, verscheen er niets in de lokale pers. Volgens Zak is dat opmerkelijk omdat zo’n jubileum altijd aandacht krijgt van de regionale krant. Jeanne zou geen zin hebben gehad in alle publiciteit op haar 100 ste .
Na meer onderzoek kwam Zak erachter dat er nog meer losse eindjes waren. Jeanne had al haar familiearchieven en foto’s vernietigd. En uiterlijke kenmerken op haar paspoort kwamen niet overeen met haar echte uiterlijk.
Volgens de onderzoeker is de persoon die zich voordoet als Jeanne Calment de dochter van de echte Jeanne Calment.

Yvonne

Volgens officiële stukken is die dochter, Yvonne, overleden in 1934. Nikolay Zak is ervan overtuigd dat niet Yvonne is overleden, maar haar moeder. De dochter besloot hierop haar identiteit over te nemen. Ze leken immers veel op elkaar en werden vaak door elkaar gehaald. Jeanne liet een flinke erfenis na, maar daarover zou Yvonne veel belasting moeten betalen. Daar had Yvonne geen zin in en veranderde van identiteit.
Er is een fel debat losgebarsten over het onderzoek. Ook wordt er in de Franse pers gemeld dat het verzekeringsbedrijf van Jeanne Calment in de jaren 90 al een melding had gemaakt. Ze hadden toen al het vermoeden dat de vrouw zou liegen over haar leeftijd. Omdat de vrouw een levende legende was is het door de autoriteiten stilgehouden.
De nabestaanden van Jeanne Calment willen niet reageren op de beschuldigingen van de Russische onderzoeker. Onder specialisten wordt nu de oproep gedaan om de stoffelijke overschotten te onderzoeken. Dan zal blijken of Jeanne echt de oudste vrouw ooit is, of dat Yvonne iedereen jarenlang voor de gek heeft gehouden.
Deze oude vrouw sprong uit het vliegtuig op 102-jarige leeftijd.

Meer over:

oud
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!