Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Muggen. Niet alleen irritant, maar ook levensgevaarlijk

11-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
tijgermug
Vakantie! En dus boek je een reisje naar Zuid-Europa. Maar pas wel op! Want muggen blijken ook in Europa levensgevaarlijk te kunnen zijn. Slechte reclame voor een beestje dat al zo populair is als de Scandinavische hobby om de chachacha te dansen op legoblokjes.
De opwarming van de aarde betekent jammer genoeg niet alleen meer terrasdagen in Europa, maar ook tijgermuggen. En tijgermuggen zijn muggen die enge ziektes kunnen overdragen. Het Chikungunya virus, het Usutu virus, dengue... Klinkt eng. Is het ook. Je kunt je er niet tegen vaccineren en je kunt het ook niet genezen. Alleen uitzieken.
Als je het krijgt in de bloei van je leven (leeftijd mag je zelf bepalen hier) heb je goede kans dat je héél ziek wordt. Maar als je leeftijdtechnisch gezien toch al niet aan het shinen bent, kan het nog veel erger zijn. Dood dus.
Waar vind je deze mug?
Vroeger waren deze ziektes dus een ver van je bed show. Maar als je nu een vakantie boekt naar Spanje, Zuid-Frankrijk of Italië, loop je een risico dat je besmet wordt. Dus oppassen als je net een driesterren camping hebt geboekt in de buurt van Marseille. Of als je met je vrienden naar een leuk huisje met zwembad aan de Spaanse oostkust gaat.
Strijders
Bart Knols voert al 25 jaar een verbeten strijd tegen deze muggen. Een strijd die “al is verloren”, zoals ie zelf zegt. Want de exotische muggen zijn nu op zóveel plekken te vinden dat de geest niet meer terug de fles in kan.
Tips
De overheid heeft gelukkig tips om steken tegen te gaan. Draag een lange broek en lange mouwen. En kom overdag niet buiten. Want juist dan is de tijgermug actief. Niet heel goed voor het vakantiegevoel dus. Wel kun je DEET kopen. Nadeel? Het ruikt naar de goedkoopste deodorant van de Action die een jaar over datum is. 
Hoe herken je een tijgermug?
Tijgermuggen zijn een stuk kleiner dan je zou denken. Kleiner dan een muntje van tien eurocent. Ze hebben witte plekjes op hun lijf en lange voelsprieten. Zie je er één in Nederland? Maak dan een foto en mail de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
En ren voor je leven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!