Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Maak likes great again!

  •  
06-12-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
emoji-masks-for-halloween-designboom-04

Het internet ademt en leeft. Ons hele leven speelt zich af achter digitale deuren. Onze telefoon is ons derde oog en we zien de hele wereld door een schermpje. Waar een wifi-verbinding is, is onze chickbait Marleen. Zij zorgt dat je niks mist van alles wat er gebeurt op het wilde web. Deze week de kracht achter social media.

Tijd hebben we chronisch tekort en toch besteden we dagelijks een groot deel van onze kostbare tijd aan volslagen wildvreemden. Maar vrijwilligerswerk? Nee, dat staat ergens onderaan ons prioriteitenlijstje. Op een paar uitzonderingen na die met een backpack vol goede bedoelingen naar Afrika afreizen om zich vrijwillig in het woestijnstof te werken. 

De naakte waarheid

In het echte leven hebben we misschien tijd te weinig, online zijn we druk genoeg met het leven van anderen. Neem bijvoorbeeld Snapchat, waar de gemiddelde fotogenieke drol meer views krijgt dan je eigen spiegelbeeld. Het leven van anderen scrollt aan ons voorbij. We weten het als eerste wat er speelt in iemands leven en daar hoeven we niet eens naar te vragen. We zijn inmiddels zo gewend aan het delen van elk aspect van ons leven, dat we er ook niet meer raar van opkijken als we de meest persoonlijke verhalen tegenkomen. En we scrollen weer door.
Best bijzonder eigenlijk dat we online onszelf helemaal bloot durven te geven. Soms in de meest letterlijk zin van het woord, soms uiten we onszelf in ongezouten meningen via statusupdates en een enkeling durft te delen wat er in de diepste krochten van zijn ziel schuilgaat. Dingen die je in het echte leven misschien niet zo snel kan zeggen, omdat dit je vrienden - tegen wie je altijd zo vrolijk bent - kan afschrikken. Zoals depressieve gevoelens of in het ergste geval soms zelfmoordgedachtes. Klinkt heftig, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Zelfs zo vaak dat Facebook zelfs maatregelen treft om deze mensen te helpen. 

Kiezen of delen

Het is niet heel gek dat we door een werkende wifi-verbinding ineens door de sociale muur breken. Veilig vanaf onze eigen bank kunnen we ook ons ware gezicht tonen, omdat niets hier te gek is. Dat we in het echte leven die connectie kunnen en durven maken, klinkt misschien niet heel sociaal. Maar soms is die like of reactie van een vreemde juist precies wat we nodig hebben. Even die bevestiging, zonder verdere diepe vragen waar je het antwoord niet op weet. Je wilde gewoon delen wat je dacht en dat kan hier. Internet is wat dat betreft meer dan een plek van doorstuurgifjes. Je kunt hier juist jezelf zijn. 
Dat is klinkt misschien tegenstrijdig als je kijkt naar het masker met drie filters dat mensen zichzelf voorhouden op social media. Niets lijkt echt tussen alle neplachende selfies en gesponsorde productfoto’s, maar het is nu eenmaal de digitale wereld waarin we leven. Dat deze wereld zo plat is, hebben we zelf gecreëerd. Het is natuurlijk onzin dat we onze eigenwaarde en bevestiging nodig hebben van een like of wat hartjes onder een foto, maar er tegen vechten heeft geen zin. We kunnen dit niet meer veranderen, de technologie is ons veruit gesneld. Wat we wél kunnen veranderen is de wáárde die we aan een like of reactie meegeven. De inhoud van wat een like betekent kunnen we wél veranderen. En dat is wat we soms nodig hebben.
Want eerlijk is eerlijk, we zijn soms wel passief op social media. We zijn zo druk bezig met het lurken van andermans statusupdates, dat het ons soms ontgaat wat er écht bij iemand speelt. Een like is immers zo gegeven, we scrollen gauw door naar de volgende. Daardoor hebben we soms niet door hoeveel een like voor een ander kan betekenen   Iemand met zelfmoordgedachtes die door een simpele post van een vreemde op andere gedachte wordt gebracht. Hoe bijzonder is dat?

Virale vrienden voor het leven

Dat vind ik het toppunt van sociaal zijn. Hieruit blijkt voor mij maar weer eens dat de online-wereld meer kan betekenen dan alleen een clubje virale vrienden die likes uitdelen. Social media zoals het hoort te zijn wat mij betreft. Die simpele like maakt dan ineens een wereld van verschil. Er wordt aan ons gedacht, we worden gezien. Realiseer je maar eens. De drie minuten dat jij op een appje wacht, kun je iemand anders heel blij maken met een comment . Daar kun jij, door alleen wat te scrollen, een verschil in maken. Terwijl je gewoon op de bank zit.
Als we dat nou eens wat vaker doen, die like uitdelen, dan worden we met elkaar onderdeel van een groter geheel. Een online gemeenschap waar we elkaar klikje voor klikje en woordje voor woordje verder helpen. De wereld een stukje mooier maken met een like, ik geloof dat dat kan. Dan wordt vastgeplakt zitten aan je telefoon ineens een positiever iets.
In onze mobiele maatschappij hoeft dus iets voor een ander te betekenen allang geen extra tijd en moeite meer te kosten. En iemand in nood helpen in je vrije tijd terwijl je dat niet hóeft te doen, is dat eigenlijk niet de definitie van vrijwilligerswerk? Scheelt toch weer dat reisje naar Afrika. Je kunt net zo goed het verschil maken vanaf je bank door gewoon online te zijn. 
Kijk 7 december om 21.25 naar de docu ‘Leve de Vrijwilliger!’op NPO 1 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.