* BNNVARA - Je kan nu papier maken van gras
Word lid

Je kan nu papier maken van gras

leestijd 1 minuut
Je kan nu papier maken van gras

Gras is overal. En het wordt ook steeds meer - door klimaatverandering komt Staatsbosbeheer er bijvoorbeeld bijna in om. 

Een deel van het gras uit de natuurgebieden van Staatsbosbeheer wordt verkocht als veevoer, maar door de overvloed kost de verwerking ervan ook veel geld. Studenten van de Hanzehogeschool van de afdeling Life Science and Technology – ja, dat klinkt inderdaad heel eng en ingewikkeld - komen nu met een potentiële oplossing.

Voor het onderzoek werden zuren toegevoegd aan het gras om bestanddelen van elkaar te scheiden. Uiteindelijk bleef er cellulose over, het stofje wat bomen en planten sterk houdt en ons dus papier geeft. Of het op grote schaal kan worden verwerkt, is nog niet duidelijk - maar het begin is er. 

Naast papier hopen de onderzoekers nog meer nut uit het gras te verkrijgen. Zo bekijken ze nu of er biologisch afbreekbaar plastic van kan worden gemaakt. Fijn voor Staatsbosbeheer, want nu krijgt het gras weer een nieuw doel. En ook wel een beetje fijn voor het milieu. Joepie!