Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een hokje met | Johnny 500

18-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2017-10-19 at 11.10.49

In hokjes denken. We doen het allemaal, ja ook jij! Velen zijn zich er niet bewust van, maar zo werkt ons brein nu eenmaal. Want ja, categoriseren helpt je lekker in je dagelijkse leven. Nu hoeft dit niet per se fout te zijn, maar als je serieus denkt dat blondines dommer zijn dan brunettes heb je het toch écht goed mis. Wij laten jou iedere week meekijken in een hokje.

Deze week duiken we in de wereld van Johnny 500, die met zijn ‘Skurbah’ ervoor zorgt dat niemand stil kan staan. Een echte lady killer, nog maar 25 jaar oud en dan draait hij ook nog op ADE. Maar hoe zit dat nou met al die vooroordelen over dj's?

Dj worden, hoe bijzonder is dat nog? Want rippen kan iedereen, toch?

“Dj zijn is inderdaad iets makkelijker gemaakt door de technologie, maar ik vind dat je nog steeds ritmegevoel moet hebben en wat mensen vooral vergeten is de crowd control. Je moet altijd weten hoe je het publiek moet pleasen en nummertje A aan nummertje B plakken zorgt er niet meteen voor dat je de crowd altijd entertaint en ik denk dat dat een stukje is wat mensen heel snel vergeten. Je kan natuurlijk zelf de muziek draaien, maar als je dat op een bepaalde manier overbrengt komt het veel krachtiger over. Dus ik denk ja, dj worden is tegenwoordig inderdaad qua technologie iets makkelijker gemaakt, maar ik denk dat je nog steeds wel een soort van de X-factor of in ieder geval crowd control moet hebben om in ieder geval iets te doen met het publiek.”

Hoe zorg je er dan nog voor dat je opvalt?

“Ik draai gewoon op mijn gevoel, op basis van wat ik op dat moment voel van het publiek. Ik ga dan automatisch door mijn muziek heen en voel wat er op dat moment gedraaid moet worden. Los daarvan maak ik ook gewoon mijn eigen muziek, dus dat creëert ook een bepaalde bekendheid en dat zorgt ervoor dat mensen mij kennen.”

Als ik aan een dj denk, dan denk ik alleen maar aan seks, drugs en rock & roll. Hoe normaal ben je eigenlijk overdag?

“Je kan ook vragen “wat doet een kantoormens in de avond?” Nou, gewoon thuis zijn, met familie, met vrienden, dat soort dingen. Dat doe ik dus overdag. Dan ben ik met mijn vrienden aan het chillen, maar ik ga ook naar de studio, want ik wil natuurlijk ook muziek maken. Af en toe draai ik een dubbele dienst, dan zit ik overdag de hele dag in de studio en heb ik ’s avonds een paar gigs. O, en soms ben ik overdag aan het knallen, bijvoorbeeld tijdens het festivalseizoen in de zomer. Dan moet ik al om 12 uur uit huis en kom ik de volgende ochtend rond 7 uur thuis.”

Wordt het dj zijn onderschat?

“Mensen zien niet de uren dat ik in de auto zit, dat ik onderweg ben en dat ik misschien maar een paar uur heb geslapen en dan weer door moet. Dus ik denk inderdaad dat het wordt onderschat. Ik denk juist dat mensen denken “oh ja, hij komt hier een uurtje, hij krijgt zijn centjes en gaat weer weg”. Maar het is vaak gewoon zo dat ik kom aangeraced, ik ben daar al mijn energie aan het geven, ik stap in de auto, ga naar de volgende boeking, de tank is leeg, ik moet snel tanken, ik ga weer door naar de volgende boeking, ik moet foto’s maken. Maar het is wel één en al gezelligheid. Het is zo leuk en ik zou niets liever willen doen. Alleen, het is niet wat men denkt van “oh hij komt hier plaatjes draaien en gaat weer naar huis”. Achter de schermen gebeurt veel meer dan mensen zien. Maar ja, dat is vaak in elke business zo.”

Zie je feesten nog wel als iets leuks of is het alleen maar werk?

“Het ligt eraan waar ik uit ga en in wat voor mood ik ben. Een feestcafé in Amsterdam vind ik hartstikke leuk om naartoe te gaan, omdat het totaal iets anders is dan wat ik zelf doe. Dus ik ga ook lekker naar de kroeg om een paar borreltjes te doen, waarbij ik helemaal los ga op ‘hé-hé-ho-muziek’. Dat vind ik hartstikke grappig, omdat het natuurlijk iets is wat ik niet in mijn werk doe. Maar uiteindelijk blijft de muziek uit mijn werk wel de muziek waar ik het meeste van houd.”

Wat staat er op jouw rider?

*lachend* “Ik ben niet een hele moeilijke artiest. Ik heb gewoon Red Bulls, Belvedere Vodka of iets van zeg maar een premium wodka. Ik ben natuurlijk aan het draaien, dus ik wil geen zieke hoofdpijn de volgende dag. Dus ja, wel een flesje vodka, wat Red Bulltjes, wat frisdrank en water. Dat is eigenlijk alles wat ik erop heb. Niet heel bijzonder toch? O, en handdoeken voor als het heel warm is, dan kan je een beetje de zweetplekken wegwerken.”

Is het waar dat alle vrouwtjes voor je in de rij staan als dj zijnde?

“Bij dj’s in het algemeen durf ik dat niet te zeggen natuurlijk, maar over mezelf… Ja ik ga niet ontkennen dat er na mijn gig natuurlijk een aantal dames met mij mee naar buiten zouden kunnen . Met de nadruk op ‘zouden kunnen’. Maar ik weet niet hoe dat in het algemeen is. Maar bij mij, het had weleens kunnen gebeuren zeg maar. Dus ja, een beetje. Een beetje.”

Hebben dj’s alleen een vriendin voor het imago, of doen ze er ook echt iets mee?

“Ik heb een vriendin, maar een vriendin voor het imago? Nee. Dan heb ik het helemaal verkeerd begrepen, want volgens mij is het juist als dj de bedoeling dat je geen vriendin hebt, toch? Ik dacht juist dat als je vrijgezel bent je toch veel aantrekkelijker bent, zeg maar. Ik durf overigens gewoon mijn hand door het vuur te steken als ik zeg dat ik niet vreemdga, dat ik gewoon een hele leuke vriendin heb waarvan ik hou en ik het natuurlijk niet voor het imago zou doen.”

Wat kan je vertellen over het stigma ‘pijpen achter de draaitafel’ en ‘liters gratis vodka’?

“Gepijpt worden achter de draaitafel? Ik denk dat dat tegenwoordig niet meer aan de orde is, maar dat er backstage nog wel dingen gebeuren. Achter de draaitafel wordt het een beetje lastig gemaakt in de hedendaagse wereld met alle telefoontjes, cameraatjes en dan kom je al heel snel op mooie websitejes. Ik heb er wel verhalen over gehoord van vroeger, maar ik denk dat het nu sowieso niet meer kan met al die spotlights op je. En ik ben dat helemaal niet van plan. Ik wil mensen laten dansen, ik wil niet meisjes laten pijpen. Nee, dat is niet mijn doel. En liters gratis vodka… Ja, ik heb je net verteld wat er op mijn rider staat. Die vodka is meestal 0.7 liter, dus net geen hele liter. Maar het klopt dus wel.”
Johnny 500 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!