Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een hokje met | Fitgirl Dascha Boonstra

  •  
16-11-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2017-11-16 at 10.21.08

Deze week duiken we in de wereld van fitgirl Dascha Boonstra. Ze is vijf à zes keer per week in de sportschool te vinden, stond afgelopen weekend nog in bikini te shinen op Iron Maiden en laat zich absoluut niet stoppen door tegenslagen. Wij spraken Dascha over haar leven als bikini fitness-girl.

Wat is het keerpunt in je leven geweest dat je dacht: nu wil ik bodybuilden?

"Ik sport al vier jaar, maar in het begin had ik geen idee wat ik aan het doen was en ik was ook helemaal niet met voeding bezig. Ongeveer twee jaar geleden leerde ik een jongen kennen die meedeed aan wedstrijden. Ik vertelde hem dat ik al zo lang fitnesste, maar helemaal geen resultaat zag en dat ik ook gewoon een strak lichaam wilde. Hij zei dat ik een keer mee moest doen, omdat ik wel het lichaam ervoor had. Dat leek me helemaal niks, maar ik ben toch een keer naar zo’n wedstrijd gaan kijken en daar werd ik heel enthousiast. Het leek me super om je lichaam gewoon zo ver te krijgen tot iets dat in mijn geval tot dan toe onbereikbaar was."

Moet je alleen maar de hele week trainen of heb je ook tijd voor andere dingen?

"Afgelopen zondag had ik een wedstrijd. De week voor de wedstrijd stond ik elke ochtend om 05:00 uur op om een cardio cyclus te doen. Ging ik drie kwartier fietsen. De rest van de dag bestond uit: ontbijten, douchen, werken, naar huis gaan en weer naar de sportschool. Dan deed ik een uur krachttraining en daarna ging ik wéér drie kwartier fietsen. Die laatste week is gewoon heftig en dan moet ik er ook alles voor geven, dus dat sloopt me wel en veel tijd voor andere dingen heb ik niet."

Valt het dan wel te combineren met je werk en je sociale leven?

"Mijn sociale leven komt wel op een tweede plek te staan. Ik ging eigenlijk iedere vrijdagavond ergens wat drinken met vriendinnen. Maar als ik in zo’n wedstrijdvoorbereiding zit mag ik geen alcohol, geen hapjes eten en moet ik me altijd netjes aan mijn schema houden. Dus die avondjes vermeed ik dan een beetje. Of ik ging gewoon thuis zitten met vriendinnen, maar niet voordat ik had gesport. Zelfs verjaardagen ging ik op een gegeven moment vermijden, want dan kreeg ik constant de vraag of ik ook wat lekkers wilde. Dat wordt na een paar keer wel storend, vooral als je je ergens heel streng aan probeert te houden."

Wat vinden je familie en vrienden daarvan?

"Mijn vriend is mijn grootste supporter en ik overleg ook altijd met hem. Hij staat gelukkig volledig achter me in alles wat ik doe. Ik merk wel dat mijn familie het helemaal niks vindt. Mijn moeder vindt het bijvoorbeeld echt verschrikkelijk. Ik merk ook wel dat mijn schoonouders het spannend vinden en bang zijn dat onze relatie daar eventueel onder zou lijden. Toch vinden ze het allemaal wel knap wat ik doe, maar ze staan niet te springen dat ik dit doe."

Overdreven gespierde lichamen, heel veel olie en kleine bikini's. Wat is bodybuilden nog meer?

"Bodybuilden is eigenlijk het vormen en trainen van je lichaam naar hoe je het zelf wil hebben. Dus je bent echt bezig met krachttraining. Heel veel mensen hebben er altijd een bepaald beeld bij. Bijvoorbeeld dat we áltijd heel gespierd zijn, maar dat ligt er natuurlijk ook aan welke klasse je doet. Ik doe bikini fitness en daar draait het juist niet om té gespierd te zijn, maar gewoon gelijnd en mooi in vorm zijn. Hoe verder je gaat in de klasse, hoe gespierder je moet zijn. Na bikini fitness komt de body fitness en daarna body building. Ik wil wel echt bij bikini fitness blijven, want een te gespierd lichaam past namelijk echt niet bij me."

Bodybuilding wordt ook vaak als mannelijk bestempeld, ook voor vrouwen. Wat maakt het dat jij je toch nog vrouwelijk voelt?

"Ik ben van nature heel meisjesachtig, altijd bezig met mijn kleding, haar en make-up en dus hoor ik altijd om me heen “Hè doe jij aan body building? Dat zou je niet zeggen”. En dat wil ik ook zo houden, want ik wil er wel normaal uitzien in het dagelijks leven. Daarom wil ik ook absoluut geen echte bodybuilder worden. Ik heb overigens wel echt heel veel respect voor al die vrouwen die wel aan bodybuilding doen, want er komt zo veel bij kijken."

Wat vind je dan van de vooroordelen die er over bodybuilders bestaan? Bijvoorbeeld dat iedereen anabolen gebruikt?

"Ik moet zeggen dat ik die vooroordelen in het begin zelf ook had. Ik vond dat hele wereldje maar niks. Dat iedereen steeds met zichzelf bezig zou zijn en dat het van die jongens zouden zijn die je in elkaar zouden rammen als je iets verkeerds zou zeggen. Maar dat is echt het tegenovergestelde. Iedereen is superaardig en behulpzaam, dat vind ik wel bijzonder. De vooroordelen die mensen erover hebben vind ik dan ook niet helemaal terecht. Het is wel zo dat het bijna onmogelijk is om van jezelf zó gespierd te zijn in die hogere klassen, dus dan worden er wel anabolen gebruikt ja. Dat moet iedereen zelf weten, want in principe doen ze er niemand kwaad mee. Maar ik wil het op eigen lichaamskracht doen."

Kun je het nog wel permitteren om ongezond te eten?

"Als je in je wedstrijdvoorbereiding zit niet. Ik had bijvoorbeeld mijn eerste wedstrijd op 1 oktober en ik begon in augustus al met diëten. Begin augustus had ik dan ook mijn laatste slechte maaltijd. De twee maanden voor mijn wedstrijd moest ik echt op mijn calorieën letten. Die periode is het zwaarst. De maanden ervoor is het wel nog fijn, want dan mag ik één of twee cheat maaltijden in de week. Dan voelt het als een normaal leven."

Heb je dan nooit het verlangen naar lekker eten?

"Jawel, heel erg. Het was zelfs zo erg dat ik de hele dag op Pinterest keek naar lekkere eetfoto’s en dat ik heel mijn kerstmenu al heb bedacht. Na mijn wedstrijd van afgelopen weekend heb ik me ook wel echt misdragen. Chocolade, koekjes, Mc Donalds, een Bosche bol, kaasplankje, ga zo maar door. Ik was ook wel echt heel erg ziek, want je lichaam is al zo’n lange tijd niet gewend aan alle suikers en vetten."

Heb je inmiddels je doel bereikt?

"Mijn doel was om een keer mee te doen aan een wedstrijd. Maar na mijn eerste wedstrijd vond ik het zo leuk, ik had helemaal niet verwacht dat ik het zo gaaf zou vinden. Ik wil nu gewoon heel graag op het NK staan in april. Dat is mijn nieuwe doel en dat wil ik heel graag bereiken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.