Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een bootje met: Floor de Goede

03-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
pride floor
Floor de Goede is striptekenaar, bekend van zijn kleine schattige alter ego Flo en talloze tekeningen van door roze eenhoorns bewoonde homolandschappen.

Hoe was je eerste Gay Pride?

“Jezus. Ik weet niet of ik me dat nog kan herinneren. Volgens mij voelde ik me voornamelijk oncomfortabel. Ik had nog helemaal het idee dat de Gay Pride heel kut was, met al die clichés van naakte mensen. Daarom was ik er ook nog nooit eerder naartoe gegaan. Pas toen ik al vier jaar in een relatie zat ging ik er voor het eerst heen. Ik was toen begin twintig. Ik vind het eigenlijk best gênant hoe ik er toen naar keek. Nu ben ik gewoon heel trots dat ik homo ben.”

Wat was je beste pride-ervaring?

“Eigenlijk gewoon dat ik met mijn vrienden was. We hadden altijd een enorme ballonnenboog in de kleuren van de regenboog waar we onder stonden te kijken naar de boten. En als de optocht klaar was namen we die hele boog ook mee de stad in. Dat deden we jaren achter elkaar. Al die jaren zijn in mijn hoofd wat door elkaar gaan lopen door die boog. En door de alcohol.”
Gay Pride Floor de GOede tekening

Heb je zelf weleens op een boot gestaan?

“Nee, maar ik zou het wel een keer willen meemaken. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat dat best tof is omdat je dan het idee hebt dat iedereen daar voor jou staat.”

Is er dan een specifieke boot waar je op wil staan?

“Nou ja, wel iets wat bij mijn beleving past. Dus bijvoorbeeld eerder De Trut (alternatieve potten- en flikkerdisco in Amsterdam, red.) dan Mr. B (fetishwinkel in Amsterdam, red.). Misschien zou ik dan ook wel op een boot staan die niet voldoet aan alle clichés. Dat we wel laten zien dat er gays op de boot staan, maar zonder blote billen.”

Zou je dan voor een speciale outfit gaan?

“De boot waar ik dit jaar op sta, langs de kant, heeft als thema ‘leggings en tutu’s’. Dat is ook al iets wat ik normaal totaal zou vermijden. Maar ik kom er dit jaar niet onderuit. Ik ben helemaal niet zo van totale naaktheid of te clownesk. Maar éigenlijk, weet je, fuck normaal, misschien moet ik me er gewoon een keertje voor openstellen.”
"Fuck normaal!"

En heb je een favoriet attribuut voor de Pride?

“We hadden dus altijd die ballonnenboog. En ook een handje op een stok, zodat we elkaar konden vinden in de menigte. Maar die gebruikten we ook op andere festivals. Die boog was toch wel echt het ding. Die namen we gewoon mee tot aan waar we konden komen met dat ding."

Heb je weleens een nare ervaring gehad tijdens de Pride?

“Nee. Nooit. Maar qua homofobie heb ik eigenlijk überhaupt nooit iets meegemaakt. Ik stond wel eens ’s nachts op straat te zoenen toen iemand ‘hey homo’s’ riep. Maar dat was het enige en dat was niet eens negatief bedoeld. Ik vind het juist wel fijn met Gay Pride dat het voelt alsof de stad echt van ons is. Er zijn natuurlijk wel wat aapjeskijkers…”

Wat vind je van die aapjeskijkers?

“Natuurlijk is het jammer dat het alleen maar die ene dag is en ze inderdaad komen aapjeskijken. Maar daarom vind ik het wel belangrijk dat er méér te zien is dan alleen clichés, want de media gooien meteen weer die naakte jockstraps op tv, wat blijkbaar een leuk beeld is. Ik vind het belangrijker dat mensen daadwerkelijk zien hoe divers het kan zijn.”

En de kritiek op bedrijven en megaboten?

“Ja, die discussie heb ik al met vrienden gehad, maar op zich vind ik het niet erg, want het zijn bedrijven die er ook iets mee doen in hun bedrijfsplan, heb ik het idee. En het levert geld op, dat hard nodig is om de Pride te laten bestaan. Maar het mag natuurlijk niet een boot zijn met alleen maar hetero’s.”

Heb je nog een tip voor nieuwkomers?

“Neem iedereen mee! Je schoolvrienden en je ouders, om er ook met hen samen te zijn. Ik denk dat dat erg belangrijk is.”

We zaten ook in een bootje met Boerin Bertie! Lees het interview hierrr. En wat dacht je van onze eigen Jurre? Die staat hierrr! Of Diederik Broekhuizen van De Beste Social Media!

Foto: @Dofragma_
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!