Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Digitale detox

28-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-09-27 om 19.24.00
De Facebook-fitties van tante Truus en het cappuccino gekots op Instagram. Je wilt het eigenlijk allemaal niet weten. Wat je wél wilt, is op de hoogte blijven van internettrends die ertoe doen. Of juist niet, maar dat het je leven voor één klik even beter maakt. Daarom zorgt chickbait Marleen - ik typ even in derde persoon - dat jij niks mist in ons wekelijkse digitale internetcafé: Het Wilde Web. Deze week: digitale detox.
In de getto van het wereldwijde web gaat er soms wild aan toe. In de jungle van de statusupdates, foodporn en politiek geëngageerde monologen in capslock zit een hoop interessants waar je wél blij van wordt. Ik – Marleen dus – ga wekelijks op expeditie. Zodat jij het niet hoeft te doen. En alleen maar hoeft te scrollen. 

‘Aangenaam, Marleen Digitaal, eh Staal’

Ik ben een zoekmachine op twee benen. Zeg me wat je wilt weten, en ik weet waar je het kan vinden. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Dat is een fantastisch geluk, maar ik bén inmiddels mijn werk geworden. Op de vraag hoe het met me gaat, antwoord ik tegenwoordig zonder na te denken: "ja, druk." Mocht je dat gemist hebben op mijn Insta-stories. Als ik mezelf voorstel, zeg ik: Ik ben Marleen, online redacteur. Voor het geval je me nog niet op Facebook hebben opgezocht.
Mijn digitale ik is overal. Ik reageer razendsnel op Whatsapp, op Instagram doe ik alsof ik nog op citytrip in Rome ben en op Snapchat blaas ik mijn laatste digitale adem van de dag uit als ik ontbindend op de bank lig. Een serie probeer te volgen waarvan ik de helft mis, omdat ik op mijn telefoon zit.
Doodvermoeiend. En ook dodelijk verslavend. Mijn online ik is verstrikt geraakt in het wilde web dat eerst nog spannend was. In den beginne van het digitale tijdperk plaatste ik op Instagram nog foto's van wat ik die dag meemaakte. Nu moet ik een foto maken zodat ik maar iets op Instagram kan zetten. Ja, ik MOÉT.

Inter-nèt niet

Mijn feed én hoofd stromen over met onzin waar ik te veel aandacht aan besteed dan ik zou moeten. Ik plaats een throwback van een vriendinnendag, maar op het moment zelf was ik te druk met Snappen om er echt van te genieten. Offline maak ik amper nog iets mee, omdat ik teveel bezig ben met wie en wat ik online tegenkom. Uiteindelijk blijft er op deze manier natuurlijk niets over om online te delen.
Ironisch genoeg heb ik met één klik de oplossing voor mijn probleem gevonden: een digitale detox. Het hele internet staat vol met zelfhulpartikelen . Wederom, deze ironie. Online afkicken blijkt een grote trend. Iets waar ik als internetjunkie maar eens aan mee ga doen. Offline gaan is het nieuwe stoppen met roken. En ja, Facebook en Instagram zijn écht zo verslavend . Ik heb het snel beslist: deze twee lijntjes knip ik als eerste door. Dikke vette like.
Hoe mij deze digitale detox afgaat? En hoe je dit zelf kan doen? In het volgende deel sleur ik je weer in mijn inmiddels milde web in. 

Meer over:

detox, digitaal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!