Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Het diskwalificeren van veganisme remt vooruitgang | Joop.nl

  •  
28-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
Vegan - Joop
Door: Amanda Govers
Dieren eten is in feite een nachtmerrie voor dier, mens en milieu
Veganisme wint aan populariteit. Daarmee wordt het ook gebruikelijk om veganisme te diskwalificeren. Zo zou het niet de meest gezonde of duurzame keuze zijn. Dat het het meest ethische consumptiepatroon is wordt overigens meestal genegeerd in dit debat. Toch worden steeds meer mensen wakker uit de carnistische droom. Ze zien in dat dieren eten in feite een nachtmerrie is voor dier, mens en milieu. Om dit pijnlijke bewustwordingsproces af te remmen worden vanuit allerlei hoeken argumenten bedacht om aan te tonen dat veganisme toch geen goed idee is.

Gezondheid

Zo zou veganisme ongezond zijn, omdat mensen met eetstoornissen veganisme als excuus gebruiken om niet te hoeven eten. Vervelend voor mensen met een eetstoornis, maar net zo vervelend voor de dieren. Die hebben juist mensen nodig die voor ze opkomen, in plaats van mensen die (niet) eten zien als oplossing voor persoonlijke problemen.
Ook het B12 aspect is een veelgehoord argument tegen veganisme. Maar dat je als vegan B12 moet nemen weten we nu wel. Dat zou voor vegans net zo gewoon moeten zijn als elke dag je tanden poetsen. B12 is dan ook geen argument dat veganisme niet gezond zou zijn. Een vitaminesupplement is juist een betere bron van B12 dan vlees. Vlees verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II en kanker. Het enige dat een B12 supplement doet, is je B12 op niveau houden – zonder de genoemde nadelen. Andere voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, calcium krijg je overigens ook allemaal binnen via plantaardig voedsel. Vezels en langzame koolhydraten vind je bovendien alleen in plantaardige voeding en niet in dierlijke producten.

Milieu

Wat milieu betreft weigeren sommige experts te erkennen dat plantaardig per definitie duurzamer is dan dierlijk. Dit onder het mom van mest, voedselreststromen en het feit dat mensen geen gras kunnen eten. Allemaal irrelevant. Voedselreststromen kunnen worden ingezet als biomassa, compost en andere toepassingen in plaats van als veevoer. Mest kan vervangen worden door compost, kunstmest en zelfs menselijke feces. Als we geen dieren eten, hebben we bovendien veel minder landbouwgrond en mest nodig. Laat dat grasland dus lekker voor de natuur en wilde dieren.
De misverstanden zijn omvangrijk. Zo schrijft het Voedingscentrum op haar website dat soja ontbossing veroorzaakt, zonder erbij te vermelden dat 90% van die soja wordt gebruikt om vee te voeren. Laatst zei een hoogleraar (Martin Scholten, directeur van de Animal Sciences Group aan de WUR) zelfs tegen de Volkskrant dat we meer landbouwgrond nodig zouden hebben als iedereen vegan werd. Hier gaat iets heel erg mis. Uit een recente studie van Oxford University naar 40.000 boerderijen in 119 landen blijkt dat we juist 75% minder landbouwgrond nodig hebben als iedereen van vlees en zuivel afstapt. Dat is een gebied groter dan de VS, China en de EU bij elkaar. Dit alles komt doordat koeien, varkens, kippen, geiten, schapen en kweekvissen ook moeten eten. En niet zo’n beetje ook: de veestapel eet onze hele planeet op als wij ons eetpatroon niet veranderen.
Tot slot wordt ook de klimaatimpact onderschat. Zo neemt Milieu Centraal in vergelijkingen tussen ‘klimaatklappers’ veevoer niet mee in de veronderstelde klimaatimpact van vlees en dierlijke producten. Hierdoor denken veel mensen nu onterecht dat vliegen klimaat-belastender is dan vlees eten.

Focus verleggen

We weten allemaal ergens wel dat veganisme de meest ethische keuze is. Diergebruik is in feite niet nodig. Plantaardig eten is namelijk goed voor het milieu en het kan de gezondheid juist bevorderen. De Universiteit van Minnesota concludeerde dan ook dat de wereld rijker en gezonder zou zijn als we plantaardig zouden eten. Hoog tijd dus om de focus te verleggen naar hoe we plantaardig eten aan de man kunnen brengen, in plaats van het te diskwalificeren. Dan kunnen we met volle kracht vooruit richting een betere wereld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.