* BNNVARA - Gerard Joling laat steeds weer zien dat ouder worden géén garantie is voor een ellendig en seksloos calvinistisch zeurbestaan
Word lid

Gerard Joling laat steeds weer zien dat ouder worden géén garantie is voor een ellendig en seksloos calvinistisch zeurbestaan

leestijd 4 minuten
Gerard Joling laat steeds weer zien dat ouder worden géén garantie is voor een ellendig en seksloos calvinistisch zeurbestaan

Ik ben dol op Gerard Joling. Al sinds ik een klein jongetje ben. Echt waar. Ik kan mij avonden herinneren waarop ik samen met mijn familie keek naar zijn programma’s met Gordon. Ik was de enige die dan na zo’n platvloerse grap lag te schateren, terwijl mijn ouders gechoqueerd uit hun ogen keken. Dit scenario vond weliswaar plaats in ons huishouden, maar het kan naar mijn mening net zo goed in heel veel andere huishoudens plaatsvinden. Want dat effect heeft Gerard: hij polariseert. Ook op het punt van ouder worden. Want ja, iemand van 58 die zonder schaamte op de televisie vertelt dat hij met 4200 mensen naar bed is geweest? INCLUSIEF een vrouw of zeven. “Dat kan toch niet?!” Nou, dus wel. Boven al het andere. Ik vind dat Gerard het idee van ouder worden mooier en mooier maakt.

Zelfspot 

Als er iets is wat ik bewonder aan de beste man, dan is het zijn gevoel voor humor. Nog belangrijker: zijn enorme hoeveelheid zelfspot. De zelfspot die hij in ieder programma tentoonstelt als hij een grap van valse stiefzuster Gordon moet pareren. Daarna lacht hij alles weg om slechts minuten later hetzelfde te doen. Het is het riedeltje waar jan en alleman dol op is. Nou ja, voor het grootste gedeelte dan. Want bij leuke dingen komt de calvinistische onderbuik uit de hoge hoed. Die maakt korte metten met alles wat leuk is. In een krantenartikel. Of in de commentarensectie online. Of, het leukste van allemaal: in talkshows.  Onder het kopje ‘vertegenwoordiger van weldenkend Nederland’. Want doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Vooralsnog lijkt Gerard zich weinig aan te trekken van moreel gezever en doet hij waar hij goed in is: grappig zijn. Tuurlijk heeft de ster ook momenten waarop hij niet de meest heldere ster aan de hemel is. Want als het aan hem ligt, krijgen we over een paar jaar hier in Nederland een burgeroorlog. En dat is best verontrustend. Te meer als je je bedenkt dat we best wel een oké wapenbeleid hebben in Nederland. Dit betekent dat niet iedere tienjarige apenkop die zijn basisschoolpestkoppen mores wil leren naar de dichtstbijzijnde wapensilo kan gaan en voor een euro een AK-47 uit de muur trekt. Dat dan weer niet. In tegenstelling tot andere landen. Hoera voor misplaatst nationalisme! Want het is hier overwegend veilig. Het is niet zo dat scholen schietincidenten aan het nabootsen zijn als een soort oefening, toch

Zichzelf

Afijn. Het mooiste aan dit alles is de wijze waarop Gerard sinds mijn jeugd onveranderd lijkt. Altijd lachen en een lekkere botox-sessie doen wonderen. Maar ik doel niet op zijn uiterlijk: het gaat mij om de wijze waarop Gerard het leven toelacht. En dat werkt aanstekelijk. Kijk maar naar enkele recente expedities van hem en zus Gordon: een programma waarin een vervallen huis afgebroken wordt om er iets moois te bouwen voor ouderen? Geen probleem. Dan krijg je nog een glimlach of twintig cadeau. En dat voor slechts vijf ton per serie. Of zes. Zeven. Weet ik veel.

Zelfkennis

Maar goed. Het gaat mij dus om die onveranderlijke positieve kijk op het leven en de hoeveelheid zelfspot die deze man tentoonstelt. De combinatie van die twee is volgens mij het recept voor een lang en gezond leven. Een leven waarin veel meegemaakt kan worden. Een leven dat ik in zekere zin ambieer. Begrijp me niet verkeerd: het is niet zo dat ik tranen van bewondering laat vallen als ik naar video’s op YouTube kijk waarin Gerard deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. Ik vind het leuk om mijzelf op het gebied van mode geregeld uit te dagen, maar schoudervullingen zijn volgens mij niet de manier om Gerards neukrecord van 4200 te verbreken. Olympisch neuken is momenteel sowieso niet aan mij besteed. Columnist zijn is namelijk een eenzaam bestaan.

Ik vind dat wij, jong en oud, op een positief-kritische manier naar onszelf moeten kijken. Net als ‘Geer’. Humor – in het bijzonder ‘zelfspot’ - zijn vandaag de dag ontzettend belangrijk. Het relativeren van je ego is naar mijn mening het belangrijkste instrument voor bezinning, voor een goede dialoog en boven alles: het houdt je jong. Als je jezelf te serieus neemt, dan is de kans groot dat je op den duur gaat lijden aan een ernstige vorm van calvinistisch-seksloos-zeikerd-itis.

Humor kan de angel uit veel situaties halen. En die angel zit er. Heel diep. In de maatschappij, welteverstaan. Of het nu gaat om polarisatie of politiek wantrouwen, we slaan de plank in veel opzichten volledig mis. Collectieve zelfkennis kan veel bijdragen aan een oplossing. Net zo veel als een botox-injectie, een salaris van weet-ik-veel-hoeveel-ton, schoudervullingen en een neukscore van 4200.

Ik blijf mij overigens verbazen over dat aantal. 4200 is zo belachelijk veel. Ter vergelijking: dit is ter grootte van het dorpje Nieuw-Bijerland. Als Gerard Joling een euro kreeg voor iedere bedpartner, kon hij de boete van 4200 euro meteen betalen die visverwerker Foppen in 2014 kreeg vanwege een salmonella-uitbraak in Harderwijk.

Misschien moet ik schoudervullingen alsnog overwegen.