Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Ford-medewerkers krijgen ‘exoskelet’

  •  
08-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
ironman
In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Het is een droom voor velen: het dragen van een echt exoskelet. Een wat? Het exoskelet is een uitwendig mechanisme dat je vastmaakt aan je armen en benen. Het resultaat daarvan is iets wat je voorheen enkel in games en superheldenfilms kon zien: je wordt sneller en sterker dankzij een soort harnas. Sommige mensen krijgen nu de kans om een exoskelet voor hun werk te gebruiken: autobedrijf Ford geeft medewerkers, op de assemblage-afdeling in de fabriek in de Amerikaanse staat Michigan,  een exoskelet  om het werk makkelijker te maken.
Superman tilkracht
Het exoskelet is ontworpen door het biotech-bedrijf Ekso Bionics. Het skelet, genaamd ‘EksoVest’, levert tussen de 2,5 en 7,5 kilo aan extra tilkracht voor Ford-medewerkers die veel boven hun hoofd werken. Dit moet het werk simpeler maken voor de werknemers en vermoeidheid tegengaan. Op deze manier hoopt Ford arbeidsongevallen te voorkomen.
Exoskelet in Nederland
De ontwikkeling van exoskeletten gaat steeds sneller. Ook in Nederland wordt hard aan de weg getimmerd om de cybertool breed beschikbaar te maken. Zo stelt Boudewijn Wisse, CEO van techbedrijf Laevo in 2017 tegenover Business Insider. Volgens Wisse zal het maximaal nog enkele jaren duren totdat het exoskelet ook in Nederland breed beschikbaar zal zijn. Bij de  marine  wordt al een exoskelet gebruikt om het tillen makkelijker te maken. 
Revalidatie dwarslaesie
Het skelet helpt mensen ook op de been. Letterlijk. De Nederlandse Claudia Bosch-Commijs heeft een dwarslaesie doordat ze 13 jaar geleden van haar paard is gevallen. In het ziekenhuis hoort Claudia dat ze nooit meer zou kunnen lopen door ernstige zenuwbeschadiging. Maar er is hoop dankzij de TU Delft. 12 jaar na haar ongeluk staat Claudia voor het eerst weer dankzij een exoskelet ontwikkeld aan de universiteit. Bekijk hieronder de beelden van Claudia in haar exoskelet bij PAUW.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.