Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Famke Louise: “Haat is niet iets waar ik van wakker lig.”

  •  
23-03-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
Famke Louise
Door bijna twee jaar te vloggen over beauty, fashion en soms ook challenges is Famke Louise nu niet meer weg te slaan uit de trendinglijsten van YouTube. Ze blies half Nederland omver met haar hit 'Op Me Monnie' en nu sleept ze met gemak een nieuw Spotify-record binnen met Ronnie Flex. We kunnen niet ontkennen dat Famke afgelopen jaar één van de meest spraakmakende YouTube-sterren is geweest. Genoeg reden dus voor een FaceTime-date.
Haar management laat weten dat Famke mij wat later terugbelt wanneer ze in de auto zit op weg naar haar volgende afspraak. En ja, zo’n 30 minuten later word ik gebeld. - Busy lady zeg! Je bent er maar druk mee nu je met muziek maken bent begonnen. Hoe is dat eigenlijk ontstaan? Van het moment dat je dacht ‘ik wil geen vlogger meer zijn’ naar muziek maken?
Dat moment was in augustus 2017. Eigenlijk vond ik het altijd al leuk, maar afgelopen zomer heb ik er wel veel over nagedacht. Dat dit me écht super vet leek om te doen en dat was ook zo. Ik ben toen met verschillende mensen in gesprek gegaan waardoor ik hulp heb gekregen van onder andere mijn management: Pearl. Zij heeft mij ook geholpen met de clip schieten voor ‘Op Me Monnie’. Daarnaast heb ik ook gewoon heel veel geluk met de kansen die ik heb gekregen. Dat ik in een toplocatie zoals de Paradiso heb mogen staan met Ronnie Flex. Het is een eer dat zulke grote namen met je willen werken. En als ik dat in mijn familiekring vertel, gaan ze uit hun dak en dat vind ik wel echt het tofste aan dit alles.
Maar naast geluk is het ook zeker de timing, want in deze tijd zijn streams  inmiddels belangrijker dan hitlijsten. En daar lijk je goed op ingespeeld te hebben, want dat doe jij zonder moeite. Ik denk dat iedereen deze vraag wel stelt wanneer ze je naam horen: ‘Hoe komt - waar anderen dit met veel bloed, zweet en tranen  doen - Famke in zo’n korte tijd aan miljoenen streams?’
Ik had natuurlijk niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. Dit is wel écht leuk natuurlijk. Ik denk dat wanneer je gewoon muziek maakt, je die goede energie over geeft aan de rest van de vibe. Je moet gewoon altijd 110% geven. Maar ik denk ook dat het komt, omdat vloggen gewoon niet zo in is. En ik snap de ophef ook wel, want er zijn mensen vanaf de grond begonnen en gekomen waar ze nu staan. Maar dat ben ik ook! Ik ben ook van de grond begonnen. Met het bouwen van een groot bereik en mijn fanbase. Dus ik snap dat het misschien frustratie geeft, maar door de overstap vergeten mensen dat ik ook geïnvesteerd heb in mijn YouTube-kanaal voordat ik met muziek maken begon.
Je leven lijkt me best wel verandert, veel commotie, veel aandacht en vooral ook veel haat. En het lijkt mij niet altijd even makkelijk om daarmee te dealen?
Ja, in het begin moesten mensen héél erg wennen aan de muziek en de stijl. Het is gewoon een wat meer uitgesproken stijl. En nu merk ik dat mensen dat beginnen te accepteren. Waardoor de haat ook een stuk minder wordt. Maar haat is niet waar ik van wakker lig. Ik maak me daar niet druk om, het hoort erbij.
Wauw, knap! Want jij hebt wel met heftig veel met afgunst te maken. Je krijgt zelfs bier en hoer-geroep naar je hoofd geslingerd. En niet alleen omdat je met autotune zingt, maar de culturele toe-eigening die je claimt: de braids, Fernandes en straattaal in je imago spelen ook een grote rol.
Ik vind dat gewoon supercool. Ik vind ook dat mensen dit moeten opvatten als een compliment en niet als een belediging. Ik hou gewoon van verschillende culturen. Het is meer dat mensen reacties over het totale plaatje hebben. Niet alleen de kleding, de plaat of de teksten. Het is een hele opsomming aan dingen. Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende soorten stijlen. Dus ik probeer gewoon elementen uit hiphop en andere stijlen te combineren, maar de focus voornamelijk op het commerciële te leggen zodat iedereen ervan kan houden. Dat is voor mij gewoon heel erg belangrijk.
Over beledigen gesproken. Die video waarbij je een meisje aan het uitlachen bent vanwege haar uiterlijk - terwijl je ambassadeur van de campagne #hatersgonnalove van Tele2 bent om internaat tegen te gaan - werkte nou niet echt mee in je geloofwaardigheid. Hoe was het om voor ’t eerst zo te moeten opletten met je ethiek?
Nee, dat is niet waar ik trots op ben, maar ik weet nu wel dat je bepaalde dingen niet kan filmen. Het filmpje was ook al van een tijd geleden. Iedereen gaat op terrasjes zitten, mensen kijken en oordelen nou eenmaal. Maar dat soort dingen moet je gewoon nooit vastleggen, want dat wekt gewoon verkeerde reacties op bij anderen waardoor dit dan gebeurt. En dat is natuurlijk geen excuus, maar het is niet zo dat ik nu extra oplet hoe ik me gedraag. Ik ga me niet anders voordoen. Het is gewoon dat ik oplet wanneer er iets wordt opgenomen, want respectloze opmerkingen ontvangen is voor niemand leuk.
Gelukkig, zijn die haters toch ergens goed voor geweest, want je publiek bepaalt uiteindelijk wie de grote aanhang krijgt en wie niet. En mede daardoor sta je zelfs bovenaan in de hitlijsten van YouTube. Hoe is dit om voor het eerst mee te maken?
Ik wist echt niet wat me overkwam. Weet je wel hoeveel mensen ernaar gekeken hebben? Dat was niet normaal! Ik weet het nog goed. Ik was die avond thuis en toen heb ik 600.000 views gepakt in een halfuur. Ik dacht bij mezelf ‘wat gebeurt hier?’ Het ontplofte echt.
Nu je deze fame op deze manier hebt gepakt, zou je er cool mee zijn als vloggers nu massaal tracks gaan uitbrengen?
Ik vind dat je muziek moet maken, omdat je het leuk vindt. Ik denk niet wanneer je als vlogger bent uitgekeken op het vloggen, je muziek moet gaan maken om jezelf te vernieuwen. Maar dat je muziek moet gaan maken, omdat het je passie is of leuk genoeg vindt om te doen. Dat was bij mij in ieder geval zo.
Fijn wel, dat je nu kan doen wat je leuk vindt en YouTube nog steeds als platform kan blijven gebruiken om bekendheid te genereren. Hoe was dat, om voor het eerst geboekt te worden?
Ja, dat was best wel grappig. Haha, ik dacht dat doe ik wel even. Nu denk ik ‘omg dat ik zo’n show heb kunnen geven!’ Ik wist toen niet eens hoe ik een microfoon moest vasthouden. Ik was echt door dat ding aan het schreeuwen. Nu kan ik daar achteraf wel om lachen. Ik geef nu minimaal twee shows per week dus daar heb ik echt van kunnen leren.
Net zoals oneliners, kennen we ook genoeg eendagsvliegen. Niet dat jij er één bent, maar hoe ga je ervoor zorgen dat dit succes niet tijdelijk is?
Ik vind gewoon dat je jezelf continu kan vernieuwen en mee moet gaan in wat er leeft. Ik geef ook eerlijk toe dat ik geen topshows weggeef. Maar ik ben er wel vol mee bezig en werk er keihard aan. Ik doe superveel ervaring op met de mensen waarmee ik samenwerk. En uiteindelijk hoop je natuurlijk wel je eigen tour te kunnen geven. Maar een duidelijke visie heb ik nog niet. Ik zie wel wat het gaat brengen! Er komt binnenkort in ieder geval weer een nieuwe track aan, waar ik helaas nog niks over kan vertellen..
Dit was Famke haar eerste keer, en First Facetime Date lees je volgende keer gewoon wéér. En hangen we met iemand anders aan de digi-lijn…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!