Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Een neerwaartse spiraal

02-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
spiraaltje

Stel je voor: je koopt een nieuwe tv, je komt thuis en hij blijkt kapot te zijn. Dan ga je terug naar de winkel en het enige dat ze bij de kassa zeggen is: "Sorry, nee. Wij kunnen hier ook niks meer mee dus je kan beter een nieuwe kopen." Dat zou toch raar zijn? Dat gebeurt dan ook niet. Maar wanneer een vrouw in Nederland een spiraal wil laten zetten is dit blijkbaar de normaalste zaak van de wereld.

Oké, even resumé. Zelf ben ik een man, dus heb ik hier vrij weinig mee te maken. Maar veel vriendinnen van mij stellen het krijgen van kinderen liever nog even uit en laten daarom een spiraal zetten. Want dan hoeven ze zich de komende tijd geen zorgen te maken dat ze ongewild zwanger worden. Logisch. De pil slikken is natuurlijk ook een optie, maar wanneer je in de bloei van je leven bent is je ritme niet altijd hetzelfde. Bovendien vergeet je zo’n klein dingetje misschien nèt op het verkeerde moment. Plus is het nog maar de vraag is of die pil wel werkt als je ziek, zwak of misselijk bent. Gelukkig is daar de spiraal, zodat je je in principe 5 jaar lang 'geen' zorgen hoeft te maken. En je kan hem gewoon bij de dokter laten zetten. Topverhaal!

Nou. Niet altijd dus.

Ik heb het overigens niet dagelijks met mijn vriendinnen over het wel en wee van daar benee.  Maar ik heb de afgelopen tijd toch meerdere verhalen gehoord, die mijn oren lieten klapperen. Een spiraal laten zetten gaat namelijk niet altijd goed. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar het vervolg op een gefaald spiraal is eigenlijk te bizar voor woorden. Wanneer je als vrouw een spiraal wil laten zetten, dan is dat in principe verzekerd. Dan gaat wel meteen je hele eigen risico  erdoorheen, maar daar kan je op zich nog mee leven. Als het goed gaat tenminste.
Want wanneer het de dokter niet lukt en het spiraaltje verkeerd wordt gezet óf dat het spiraaltje stuk blijkt te zijn, moet je dat spiraaltje toch betalen. Vervolgens ga je dus naar huis en ben je nog geen steek verder - behalve een hele hoop in je buik - en word je aangeraden om naar een specialist te gaan. Deze specialist valt alleen buiten je verzekering en kost rond de 700 euro. En ja, die moet je compleet uit eigen zak betalen. Overigens ben je dan wel vijf jaar vrij van het risico om ongewild tussen de poepluiers terecht te komen. Alleen die rekening van je eerste spiraal, die dus überhaupt nooit gewerkt heeft, krijg je nog wel even op je deurmat.  Want ja, we mogen in Nederland geen kapotte 'medicijnen' meer terugnemen.

Ik vraag dit voor een vriendin...

Het is niet dat ik dit verhaal nu één keer heb gehoord en gelijk op de barricade wil gaan schreeuwen. Helaas heb ik dit verhaal in de afgelopen maanden meerdere keren gehoord van vriendinnen die dit is overkomen. En ik denk dan wel...we leven toch in Nederland? Een welvarend land waar we de gezondheid van de bevolking serieus nemen? Een land waar vrouwen zelf kunnen bepalen wanneer ze wel of niet zwanger willen worden? Het is dan toch te gek voor woorden dat wanneer een spiraal niet doet waar hij voor dient, je tóch de rekening krijgt? En dan  laat je daarna maar een goede zetten, begrijpelijk. Maar dan ben je wel meteen door je vakantiegeld heen gebrand.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!